Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Dobrý den,
mám takový technický dotaz viděl jsem tohle video:
Odkaz
a napadá mě otázka proč tento nápad nelze využít v pohonu jakéhokoli vozidla či kola, když si představím ten válcový magnet jako hřídel uchycený na několika ložiskách, který mi muže pohánět převodovku vozidla, nebo je v tom nějaky háček ?
Děkuji
Tak on je to ve své podstatě velmi zjednodušený BLDC motor, co se normálně v pohonech používá:-)
Ovšem v téhle podobě má z více důvodů skoro nulovou rozběhovou sílu, takže je to jen hračka.
Takže kdyby se to postavilo ve vetším měřítku pomocí vhodných materiálu tak by to ale fungovalo přece stejně ne ? Jde mi o to proč už si to někdo nenamontoval do auta v dnešní době předražených elektromobilu a špatných typů baterek.

Ale přesně tohle se k pohonu aut používá - synchronní motor a snímač polohy (akorát že tady je jako snímač využitý přímo ten magnet v rotoru). Jen trochu "rozuměji provedené".
Vlastní elektromotor je to poslední, co by byl v elektromobilu problém ... a problém baterie či ceny tohle nijak neřeší.
Tady máme takový motorek za pár stovek pro modeláře:
https://www.peckamodel.cz/produkty/rc-m … ktromotory
Tady na kolo, i s příslušenstvím:
https://www.sportmax-jesenik.cz/Motor-r … -d2201.htm
Do auta, tramvaje, lokomotivy se taky používají, jen nejsou v eshopech.
V případě elektrokol(oběžek), elektromobilů a elektrických modelů letadel se posledních 10 let ani jiné nepoužívají.
Jo a uvedené konstrukci má nejblíž motorek používaný na pohon točny v mikrovlnce. Všimni si toho, že se rozbíhá náhodným směrem. To v autě nechceš:-)
Což při rozběhu jde až ve vícefázových motorech.
Mezi ně nepatří ten z videa na začátku a taky ten z mikrovlnky.
Děkuji všem za příspěvky,
moje uvažovaní bylo trochu jiné :D, chtěl bych nahradit ten elektromagnet permanentním magnetem = nepotřebuji elektriku. ale to asi nepůjde když vás čtu.
jinak s "Všimni si toho, že se rozbíhá náhodným směrem. To v autě nechceš:-)" problém nemám to by se dalo vyřešit inverzním převodem- takže výsledek by byl vždy jednin směrem bez ohledu na počáteční rotaci.
agnusxx napsal(a):
chtěl bych nahradit ten elektromagnet permanentním magnetem = nepotřebuji elektriku. ale to asi nepůjde když vás čtu.
Půjde: Stačí aby k tomu (druhému) permanentnímu magentu vedla klička a tou někdo točil:-)
A i to se používá. Obvykle pokud potřebujeme točení převést z venku do prostoru s vakuem. (nebo jinam, kde je enormní náročnost těsnění, že nejde udělat díru s hřídelí)
Otázka je, jak dlouho by při výkonovém použití ta západka přežila:-)