Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mam do laborek vyjadrit ze Arrheniovi závislosti delta W a ale chybi mi K..
Rovnice vypada nejak takhle:
Tento vztach jsem si vynesl do grafu a prolozil krivkou. Vyslo mi:
Takze muzu vypocitat delta W z tohoto vztahu:
Ale nikde nemuzu najit co to K znamena nemuzete mi prosim s tim pomoct? Diky
1/T = f(x)
ln o = y
↑ gekoncik:
Zdravím,
úpřimně řečeno, takovou úpravu Arrheniovy rovnice jsem ještě neviděla.
Co je to , a co je toto se základem 0? ? Ve zvyklem zápisu rovnice k je konstanta rychlosti reakce při určité teplotě. http://en.wikipedia.org/wiki/Arrhenius_equation
Co jste měřili? A co je účelem práce - stanovit konstanty v rovnici? Pak by se ale měla zakreslit křívka v závislosti na 1/T (po ose x) a ke křívce tečná (to, co vyšlo y=f(x) je přímka - není křívka).
Závěr příspěvku:
1/T = f(x) tomuto nerozumím, podlé mého 1/T je x, ne f(x).
ln o = y - tady opět dotaz, co je "ln o"?
Tipuji, že se jedná o standardní úlohu stanovení konstant rovnice, ale pokud to nepopišeš nějak více srozumitelné (nejlépe - odkaz na vaše materiály, ať nemusíš přepisovat), tak se mi nepodaří navrhnout něco rozumného (přičemž si myslím, že nejde o níc neznamého, jen jsi to nějak zašifroval).
Děkuji.
jelena napsal(a):
to, co vyšlo y=f(x) je přímka - není křívka
Zdravím,
nejsem teda experimentální fyzik a ani nevím, co přesně Arrheniova rovnice představuje, ale myslím, že se (obecně) často používá takový tvar rovnice, abychom dostali mezi známými veličinami lineární závislost a mohli neznámé koeficienty získat použitím lineární regrese. A toto bude ten případ, jestli se nepletu.
Zde tedy měříme a , z toho dopočítáme a a lineární regresí určíme (ať už to znamená cokoliv, nemá to být ?) a . Je to tak?
↑ gekoncik:
dejme tomu - sigma je merná elektrická vodivost, má tědy souvislost s disociaci nějakého eliktrolytu v roztoku. Jak jste zvyšovali teplotu, tak disociace pravděpodobně stoupala a sigma se zvyšovala. Tak vznikla tabulka závislosti od 1/T_0, od 1/T_1 a td. a to se vyneslo na graf (na osu x se dálo 1/T, na osu y hodnoty sigma).
Co to byl za elektrolyt a jeho počáteční koncentraci - to vám řekli (i když asi není nutné, když už máme odvozenou výstupní veličinu vodivost).
Tak pokud je moje úvaha správná, tak já si to pokusím nakreslit a napsat, jak se to z toho grafu odečítalo - za nějakou chvilku. Mezi tim můžeš případně doplnit moji úvahu - zda to souhlasí s s postupem, co máte v návodu k práci (pokud nějaký máte)?
Pro kolegu BrozkaP - no Arrheniova rovnice je jediná rovnice nad rámec trojčlenky a vzorce pro pH, kterou chemík umí, víš (to už fakt všechno :-) Tak proto jsem lehce šokována úpravou - a ona se skutečně upravovala na přímku, aby ze sklonu se dálo odečist ... a z hodnoty odsekané na ose y se dálo odečist.... A o to se právě pokusím, pokud rozumím tomu, co kolega napsal. A pokud se pokusiš také, tak budu jedině vděčna - zda se sejdeme v úvahách :-)
↑ jelena:
nakonec jsem musela řešit neco zcela jiného, než místní problémy (a ještě také místní problém :-) a tak jen zkráceně - edituji.....
EDIT: v záležitosti hodnoty k se přikláním k původně avizované Boltzmannové konstantě, ale návod od kolegy bych rada viděla, děkuji.
↑ jelena:
Moc nechápu, jaký návod teď máš na mysli.
Taky bych řekl, že to bude Boltzmannova konstanta.
↑ BrozekP:
Pozdrav :-) No já si nedovedu představit, že bych zpracovavala laboratorní práci bez metodického návodu k práci.
Včera jsem musela řešit něco mímo toto dění - což je trochu škoda - neboť jsem začala odvozovat měrnou vodivost elektrolytu od koncentrace a konstanty rychlosti disociace, tak aby byl modifikován zápis Arrheniuse v podobě, co znám, na podobu s vodivosti. Ale bylo to přerušeno a nevěřím, že bych se k tomu dostala. Uvidíme...