Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2009 20:19 — Editoval gekoncik (05. 10. 2009 20:20)

gekoncik
Reputace:   

Arrheniova závislost

Ahoj,

mam do laborek vyjadrit ze Arrheniovi závislosti delta W a ale chybi mi K..

Rovnice vypada nejak takhle:

$ln \sigma = ln_{0} \sigma + \frac{\Delta W}{k} \frac{1}{T}$

Tento vztach jsem si vynesl do grafu a prolozil krivkou. Vyslo mi:

$y=14,071-3879,6x$

Takze muzu vypocitat delta W z tohoto vztahu:

$\Delta W = -3879,6k$

Ale nikde nemuzu najit co to K znamena nemuzete mi prosim s tim pomoct? Diky

1/T = f(x)
ln o = y

Příspěvky od teoretiků mě na rozdíl od praktiků lehce iritují.

#2 05. 10. 2009 21:46 — Editoval jelena (05. 10. 2009 21:47)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Arrheniova závislost

↑ gekoncik:

Zdravím,

úpřimně řečeno, takovou úpravu Arrheniovy rovnice jsem ještě neviděla.

Co je to $\sigma$, a co je toto $\ln$ se základem 0? $ln_{0} \sigma$? Ve zvyklem zápisu rovnice k je konstanta rychlosti reakce při určité teplotě. http://en.wikipedia.org/wiki/Arrhenius_equation

Co jste měřili? A co je účelem práce - stanovit konstanty v rovnici? Pak by se ale měla zakreslit křívka v závislosti na 1/T (po ose x)  a ke křívce tečná (to, co vyšlo y=f(x) je přímka - není křívka).

Závěr příspěvku:

1/T = f(x) tomuto nerozumím, podlé mého 1/T je x, ne f(x).
ln o = y - tady opět dotaz, co je "ln o"?

Tipuji, že se jedná o standardní úlohu stanovení konstant rovnice, ale pokud to nepopišeš nějak více srozumitelné (nejlépe - odkaz na vaše materiály, ať nemusíš přepisovat), tak se mi nepodaří navrhnout něco rozumného (přičemž si myslím, že nejde o níc neznamého, jen jsi to nějak zašifroval).

Děkuji.

#3 05. 10. 2009 21:57

gekoncik
Reputace:   

No to nas fyzikas takhle sifruje.. ln s 0 je potacni hodnota a merne elektricke vodivosi a o nebo sygma je merna elektricka vodivost

Příspěvky od teoretiků mě na rozdíl od praktiků lehce iritují.

#4 05. 10. 2009 22:13 — Editoval BrozekP (05. 10. 2009 22:18)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ jelena:

jelena napsal(a):

to, co vyšlo y=f(x) je přímka - není křívka

Zdravím,

nejsem teda experimentální fyzik a ani nevím, co přesně Arrheniova rovnice představuje, ale myslím, že se (obecně) často používá takový tvar rovnice, abychom dostali mezi známými veličinami lineární závislost a mohli neznámé koeficienty získat použitím lineární regrese. A toto bude ten případ, jestli se nepletu.

Zde tedy měříme $\sigma$ a $T$, z toho dopočítáme $\ln\sigma$ a $\frac1T$ a lineární regresí určíme $\ln_0\sigma$ (ať už to znamená cokoliv, nemá to být $\ln\sigm_0$?) a $\frac{\Delta W}{k}$. Je to tak?

#5 05. 10. 2009 22:19

jelena
Jelena

↑ gekoncik:

dejme tomu - sigma je merná elektrická vodivost, má tědy souvislost s disociaci nějakého eliktrolytu v roztoku. Jak jste zvyšovali teplotu, tak disociace pravděpodobně stoupala a sigma se zvyšovala. Tak vznikla tabulka závislosti $\sigma_0$ od 1/T_0, $\sigma_1$ od 1/T_1 a td. a to se vyneslo na graf (na osu x se dálo 1/T, na osu y hodnoty sigma).

Co to byl za elektrolyt a jeho počáteční koncentraci - to vám řekli (i když asi není nutné, když už máme odvozenou výstupní veličinu vodivost).

Tak pokud je moje úvaha správná, tak já si to pokusím nakreslit a napsat, jak se to z toho grafu odečítalo - za nějakou chvilku. Mezi tim můžeš případně doplnit moji úvahu - zda to souhlasí s s postupem, co máte v návodu k práci (pokud nějaký máte)?

Pro kolegu BrozkaP - no Arrheniova rovnice je jediná rovnice nad rámec trojčlenky a vzorce pro pH, kterou chemík umí, víš  (to už fakt všechno :-) Tak proto jsem lehce šokována úpravou - a ona se skutečně upravovala na přímku, aby ze sklonu se dálo odečist ... a z hodnoty odsekané na ose y se dálo odečist.... A o to se právě pokusím, pokud rozumím tomu, co kolega napsal. A pokud se pokusiš také, tak budu jedině vděčna - zda se sejdeme v úvahách :-)

#6 06. 10. 2009 01:07 — Editoval jelena (06. 10. 2009 12:43)

jelena
Jelena

↑ jelena:

nakonec jsem musela řešit neco zcela jiného, než místní problémy (a ještě také místní problém :-) a tak jen zkráceně - edituji.....

EDIT: v záležitosti hodnoty k se přikláním k původně avizované Boltzmannové konstantě, ale návod od kolegy bych rada viděla, děkuji.

#7 06. 10. 2009 16:24

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ jelena:

Moc nechápu, jaký návod teď máš na mysli.

Taky bych řekl, že to bude Boltzmannova konstanta.

#8 06. 10. 2009 16:39

jelena
Jelena

↑ BrozekP:

Pozdrav :-) No já si nedovedu představit, že bych zpracovavala laboratorní práci bez metodického návodu k práci.

Včera jsem musela řešit něco mímo toto dění - což je trochu škoda - neboť jsem začala odvozovat měrnou vodivost elektrolytu od koncentrace a konstanty rychlosti disociace, tak aby byl modifikován zápis Arrheniuse v podobě, co znám, na podobu s vodivosti. Ale bylo to přerušeno a nevěřím, že bych se k tomu dostala. Uvidíme...

Zápatí