Mám příklad 
Funkce není prostá, proto je nutný zmenšit definiční obor pouze na hodnoty (
i
)
Tady odtud už nevím jak postupovat, na hodině jsem to pochopila na příkladu, který neměl zlomek, a tady jsem došla jen k zápisu 
Jakmile to roznásobím, už se nepohnu dál.
Děkuji za jakoukoli pomoc
↑ Alve:
Inverzná funkcia:
Vyjadri x pomocou y, teda príď k vyjadreniu:
x=..., pričom napravo musí byť len premenná y, nie x
Potom sa miesto x napíše y a obrátene.
Niekedy radia už v zadaní premenovať x a y navzájom - vtedy sa priamo vyjadruje y.

↑ misaH:
Poznámka na okraj: krok s prehadzovaním premenných buď pred alebo po úprave predpisu je len "kozmetická konvencia".
Vo všeobecnosti inverzná funkcia k nejakej funkcii
by sa mala zapisovať ako
.
↑ misaH:
Když jsem dosadila místo (x) y, vzniklami kvadratická rovnice s výsledky
, což mi přijde divný. Ta záklaní funkce prostá není, takže proto jsem zvolila to zmenšení Df, ale tady jsem se zasekla.

↑ Alve:
AK si všimneš, v predpise funkcie je stupeň polynómu v čitateli vyšší než stupeň polynómu v menovateli. To znamená že celý predpis sa dá ešte upraviť pomocou delenia mnohočlena mnohočlenom.
Výsledkom tejto úpravy by mal byť súčet dvoch alebo viacerých členov, s ktorými by to pri následných výpočtoch malo ísť ľahšie...neber to však z mojej strany ako garantovanú záruku, nemám momentálne čas to vidieť na papieri (píšem z mobilu).

↑ Placka03:
Když prohodím x s y dostanu:
a to je ta inverzní funkce
↑ Placka03:
Máš tam minimálne 1 chybu...
Tým násobným mínusom sa vyhýbaj, vôbec nie sú nutné a sú zradné.
Pozdravujem ↑ Cheop:,
I ked ide o strednu skolu, treba byt velmi presny, co za tyka funkcii.
Tu dana funkcia je definovana na
.
Je dolezite poznamenat, ze restrikcia danej funkcie na kazdy z tychto intervalov je bijektivna a pre kazdu z tychto restrikcii mozeme hovorit o ich resp. inverznej funkcie ... atd
( necham to na dokoncenie citatelom :moze byt uzitocne vysetrit limity v hraniicnych bodoch oboch intervalov a tiez dokazat, ze derivacia daneho vyrazu v #1 je pozitivna v bodoch Df, a to ucinne pouzit na riesenie daneho problemu)
Napisat nejaky vzorec bez komentarov neurci este inverznu funkciu...,
Viem ze som sa to uz snazil vysvetlit na tomto fore a ze mi bolo odkazane ze som ..... no ale ked niekomu stacia nepresne a neuplne riesenia tak uz nic nepridam na tuto temu.
Ahoj ↑ Cheop:,
Ja viem, ze ty to vzdy dodrzujes. No ale som to chcel len poznamenat.
Asi taketo cvicenia su limitne na SS.
Dobre pokracovanie.