Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jedná se o barometrickou formuli. Všude v literatuře a na internetu je uváděna ve tvaru 
Já ji však potřebuji ve tvaru
Už jsem našel skoro-řešení, ovšem tam byl člen
označen
a mně se nedaří zdůvodnit, jak jsem vzal
- to neplyne z řešení výsledné diferenciální rovnice, ale je v ní obsaženo ještě před jejím řešením (tj. integrací).
Možná je to prkotina, ale nedaří se mi na to přijít.
Viz str. 26
http://fyzikalniolympiada.cz/texty/plyny.pdf
↑ Mirek2:
Díky za skvělý tip! Vynikající text!
Jen nevím, jestli nemám blbě zadaný příklad - píše se v něm totiž, že
"pro plyn platí stavová rovnice
kde teplota
je konstantní, systém je izotermní"
Připadá mi, že ten tlak a hustota mají být v podílu, nikoli v součinu.
↑ MichalAld:
Právě že
, tím se mi "ró" dostává do jmenovatele, to mě mate.
Ta úloha má ještě háček:
Má se určit hmotnost plynu.
má se uvažovat plyn v kvádru o podstavě a * a = a^2, a výšce h.
Našel jsem řešení "skoro stejného" příkladu, kde plyn je ve válci o podstavě pí.a^2,
řešení tohoto příkladu je:![kopírovat do textarea $\frac{\pi a^{2}\cdot p_{0}}{g}\cdot [1-exp(-\frac{\varrho _{0}}{p_{0}}gh)]$](/mathtex/e1/e1ed7bee21ee03c1db673ad29b775466.gif)
když provedu "rozměrovou analýzu", vychází mi z toho ten zlomek před závorkou jako
, rozměrově by to tedy měla být opravdu hmotnost.
Když vezmu
před závorkou, vychází mi to, vynásobeno závorkou,
, tedy srovnatelné s definicí tlaku
.
Celkově by to tedy asi mělo vyjít![kopírovat do textarea $m=\frac{a^{2}\cdot p_{0}}{g}\cdot [1-exp(-\frac{\varrho _{0}}{p_{0}}gh)]$](/mathtex/61/61541fc8e218d99863c5e81dec84a097.gif)
Ale mate mě to, že je příklad uveden v sadě, věnované vícenásobným integrálům, když přitom k řešení v podstatě stačí diferenciální rovnice se separova(tel)nými proměnnými.
Jsou moje úvahy aspoň trochu správné? Uvítám jakékoli podněty, včetně zdrcující kritiky :-)
Předem díky!
↑ 2M70:
První řádek - přesně tak, ještě dosadit za hustotu 
a vypočítat integrál pro meze od 0 do h.
Integrace se zpřehlední, když označíme 
Poznámka: Možná jsem měl navrhnout označit svislou osu x (nebo y), pak tedy dx (nebo dy) místo dh. Tak je to obvyklé v matematice.
V zadání je koukám svislá osa označena z. Ale to je jedno.