Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, přes hledání jsem tu žádnou nenašel a přes google mi to taky nechce nic kloudného vyjéct, tak jestli by nebyl někdo ochotný mi vysvětlit postup u této varianty, to jest rovnice s nezn. ve jmenovateli a parametrem. Tím chci říct, jestli by mi dotyčný říci co je vlastně cílem, čemu se vyvarovat proč to děláme..
parametr m náleží R
x náleží R
a)
(2m)/(2+x)=(m-1)/(x+1-m)
b)
((m+1)*x-6)/x=3(1-((m^2-m)/x))
↑ Hnykda:
Zdravím, zkus přečist toto: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=412 (jinak do Hledat v horní liště zadat Rovnice s parametrem - máme toho hodně, není možné, že nic nebylo: například
Pomůže?
Jinak, je nějaký rozdíl mezi Rovnice s neznámou ve jmenovateli s parametrem a rovnicí s parametrem?
Já bych právě potřeboval s neznámou ve jmenovateli což si představuju jako x pod zlomkovou čárou :D . To nějak nemůžu najít, ale možná sem to přehlédl... Mimochodem ty odkazy sem fakt prošel, ale je možný že sem koukal špatně mno
↑ Hnykda:
1. Zhodnotím rovnici ihned ze zadání, zdá při nekteré hodnotě parametru nebude mít smysl
2. rovnice s neznamou v jmenovateli - převedu na anulovaný tvar (všechno nalevo, společný jmenovatel, napravo 0) a stanovím podmínky, kdy je podíl 0 (čitatel=0, jmenovatel nesmí být 0).
3. každou úpravu, kterou provedu kontroluji, zda s ohledem na parametr zůstane povolena nebo jak parametr ovlivní možný výsledek úpravy.
4. Z těchto kroků se mi musí nasbírat celá diskuse s ohledem na parametr a všech možných kořenů (opět s ohledem na parametr).
tady od pohledu bych začala s hodnotou parametru 0 (levá strana bude 0, pravá nenulová) a hodnotou parametru 1 (pravá nulová, levá nenulová), nemá řešení.
pokračuj v převodu na anulovaný tvar. Když klepneš na můj zapis, tak se překopíruje do tvé zprávy a dál pokračuj zapisovat v místním TeX.
Stačí tak pro začátek?
↑ Hnykda:
Cílem je vyjádřit x pomocí parametru. A dávat přitom pozor na podmínky.
Předvedu na a)
podmínky:
, 
Nyní budeme upravovat

další podmínka 
To je řešení. Ale musí se překontolovat podmínky.
problémy nedělá (vyšel dvojnásobek)
Dosadíme do PŮVODNÍ rovnice 
to má řešení pro všechna reálná čísla kromě -2.
dosadíme do výsledku za x
a vypočítáme
. V tomto případě rovnice nemá řešení.
Shrnutí:
pro
rovnice nemá řešení
pro
jsou řešením pro všechna reálná čísla kromě -2.
pro
,
je řešení 
↑ Hnykda:
Stejné jako u obyčejné kvadratické rovnice s tím, že vyjde x vyjádřené pomocí parametru. Když tak sem pošli nějaký příklad, se kterým potřebuješ poradit.
↑ zdenek1:
Zdravím,
je možné, že něco přehlížím, ale pořád se mi nezdá hodnota parametru m=1. Dle závěru řešení ↑ zdenek1:
, ale pokud parametr m=1 (nebo takové řešení x=0 - to ani tak ne, spíš parametr) dosadím do původní rovnice, tak se mi to nezdá. Bohužel, nemám teď čas promyšlet, co se mi na tom nezdá, až věčer případně.
Děkuji za vysvětlení.
↑ jelena:
Nepřehlížíte nic. To já jsem to odfláknul. Musí platit
, tj.
.
Takže pro
rovnice nemá řešení.
On vyšel dvojnásobek, ale právě pro nulu je dvojnásobek zase nula.
↑ zdenek1:
Děkuji,
určitě to byla jen menší nepozornost. Já jsem tuto hodnotu parametru vyloučila ihned ze zadání. A když jsem pak v rychlosti shledla kompletní výpočet, tak mi přišlo zvlaštní, že se v žádném kroku neobjevuje m=1 jako vyloučený parametr. Už je to jasné, děkuji a pozdrav.
Stránky: 1