Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jsem spíše programátor a hodně dlouho ze školy, proto se omlouvám za (pro ostatní) asi banální dotaz. Potřebuji přepsat část kódu počítačového programu do CAS, abych s ním mohl dále pracovat.
Kód:
po2 = (po2 - o2cons)*( 1 - ratio) + inpo2*ratio
Jde o výpočet, kde se hodnota po2 po X krocích (reálně v nekonečnu) ustálí na nějaké hodnotě. Pomocí CAS chci zjistit na jaké, jedním výpočtem.
Problém je, že pro výpočet se používá hodnota po2 z předchozího kroku.
Moje otázka zní, jak to tedy zapsat do CAS?
Používám Ti NSpire CAS CX ale stačí asi obecný matematický výraz.
Děkuji
Petr
↑ surovec:
To určitě jde, ale to není to co chci. Chci dostat přesnou hodnotu ustálení, která je ale až po nekonečném počtu cyklů. Potřebuji to zapsat do matematického tvaru, abych z toho udělal diferenciální rovnici, ze které potom získám vzorec pro ustálený stav a přechodovou funkci.
↑ mamucz:
To zadání je v podstatě rekurentně zadaná posloupnost:
[mathjax]a_{n+1}=(a_n-o2cons)\cdot(1-ratio)+inpo2\cdot ratio[/mathjax],
po úpravě
[mathjax]a_{n+1}=(1-ratio)\cdot a_n-o2cons\cdot(1-ratio)+inpo2\cdot ratio[/mathjax],
Z toho udělej vzorec pro n-tý člen (jde v podstatě o poupravenou geometrickou posloupnost typu [mathjax]a_n=k\cdot b^n+l[/mathjax]), kde limitu uděláš hravě (pokud konverguje, tak je to to [mathjax]l[/mathjax]).
↑ surovec:
Ano, přesně tímhle směrem jsem potřeboval nakopnout, děkuji moc!!!
Stránky: 1