Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Teplotní závislost tepelné kapacity 5 molů CO2(g) za stálého tlaku je dána vztahem:
[mathjax]C^{0_{}}_{p}=220,7+45,2*10^{-3}T-42,7*10^{5}T^{-2}[/mathjax]
Předpokládá se, že CO2(g) se chová jako ideální plyn. Vypočítejte množství tepla, které
je potřebné k ohřevu uvedeného množství oxidu uhličitého z teploty 27°C na teplotu
227°C za stálého tlaku 101325 Pa.
Prosím o radu jak na to. Sedím nad tím už 3 dny a výsledem mi pořád nevychází a jsem z toho fakt už znechucený.
Předem děkuji.

Ukáž postup svojho výpočtu - ak je tam chyba, tak na ňu prídeme.
Ak ho však chceš ukázať vo forme fotky/obrázku, tak na to budeš musieť využiť služby nejakého image hostingu - pridávanie obrázkov cez funkciu Upload obrázků je momentálne mimo prevádzky.

↑ Ferdish:
Předpokládám, že mi tam dělá neplechu těch 5 molů v zadání. Cp prevedu roznasobenim molární hmotnosti Oxidu uhličitého na Cpm, vložím do rovnice ohrevu, integruji, spočítám a....blbě.
Zkusím pak nějak vložit můj postup, jestli mi to půjde.

↑ Ferdish: [mathjax]Q_{p}\equiv \Delta H=42068.58 J[/mathjax]

https://uloz.to/file/dp69H6bFvfJS/img-20201212-0001-jpg
Mám to. Děkuji mnohokrát za pomoc!

↑ MrAldridge:
A v čom vlastne bola z tvojej strany chyba?

Jsem pořád přepočítával tu danou závislost na Cpm, dělil, nasobil molární hmotností, zkoušel jsem všechno možné, jen jsem prostě neudělal tu nejjednodušší věc, že bych integroval rovnou tu zadanou závislost. Šel jsem na to zbytečně složitě.
Prosím Vás nepomohl by mi někdo s tímhle příkladem? Nevím moc jak na něj.. kdyby mě aspoń někdo trochu navedl byl bych strašně rád.
Při teplotě T = 1000 K je pro reakci
Sb2S3(s) + 3 H2(g) < > 2 Sb(s) + 3 H2S(g)
rovnovážná konstanta Kp = 0,548. Vypočítejte složení rovnovážné plynné směsi a
parciální tlaky plynných složek, je-li celkový tlak p = 202650 Pa
Zdroj: https://www.poradte.cz/skola/23983-priklad-chemie.html

↑ konidas:
Zdravím,
v prvom rade si založ si vlastnú tému a k tomu ostatné náležitosti vyplývajúce z pravidiel fóra. Ďakujem.