Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2021 10:14 — Editoval LahevVody (02. 01. 2021 11:14)

LahevVody
Zelenáč
Příspěvky: 1
Reputace:   
 

OM MFF vs OM PřF MUNI

Ahoj všichni. Jsem v posledním ročníku na střední škole a čeká mě nelehké rozhodování. Na výšce bych chtěl studovat obecnou matematiku, to vím jistě. Problém je na jaké škole. Vím, že na matfyzu má výuka OM vysokou kvalitu atd, ale Praha je pro mě trochu z ruky( asi 350 km :D). Uvažoval jsem nad PřF MUNI. Mohl by mi někdo, kdo se v tom trochu orientuje, říct, jestli je to dobrá volba? Myslím to tak, jestli je obecná matematika v Brně kvalitativně srovnatelná s MFF.

Offline

 

#2 10. 01. 2021 19:55

Hiiri
Zelenáč
Příspěvky: 2
Reputace:   
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

Ahojky, bohužel nepomohu s dotazem, ovšem řeším úplně to samé... So, ur not alone. O matematice na PřF MUNI se toho člověk moc nedočte (nebo špatně hledám). Taky by mi tedy nějaké další info, porovnání přišlo vhod :D.

Offline

 

#3 10. 01. 2021 20:10

laszky
Příspěvky: 2361
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   195 
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

↑ Hiiri:

Taky muzete namisto matfyzu na UK v Praze zkusit matfyz na UK v Bratislave ;-)

Offline

 

#4 10. 01. 2021 21:00

Hiiri
Zelenáč
Příspěvky: 2
Reputace:   
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

↑ laszky: Brno mám opravdu kousek, pár minut vlakem, proto by mě zajímala právě ona možnost studia om na muni. Nehledě na to, že by to bylo pro mě i snazší ohledně bydlení. Na koleje myslím psi nesmí? Mimo ně to také není zrovna jednoduché najít byt, kde by byl velký pes vítaný.

Tedy pokud by se mi dostalo množství negativních ohlasů na muni, tak bych i přes ony obtíže zvolila raději mff uk, ale pokud se najdou lidé, co doporučí i studium matematiky v Brně, tak by to pro mě bylo v mnoha směrech velké ulehčení.

Offline

 

#5 10. 01. 2021 21:35

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

Ja jsem UK nestudoval, ale chodil jsem na MUNI a pripadla mi docela dobra. Navic ma vsechny vyhody mensiho mesta a mensiho poctu studentu.

A tri zastavky od Prirodovedy MUNI trolejbusem je lesarna MENDELU a tam muzete se psem i do skoly. :) Uz tam chodili studenti i s dravym ptakem an ruce. Pokud teda nebudete mit cvika v jine budove nez na LDF.

Ja myslim ze ani matematicke inzenyrstvi na VUT neni k zahozeni. Ale dotaz znel na MUNI. Zkuste den otevrenych dveri.

Offline

 

#6 11. 01. 2021 20:44

Fonzik
Příspěvky: 72
Reputace:   
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

Ahoj, stejný problém jsem řešil taky. Nakonec jsem si vybral OM na MUNI v Brně, ale to bylo spíš z důvodu pro mne lepší dostupnosti a když jsem se byl podívat na DOD, tak se mi líbilo i prostředí fakulty, tak jsem šel tam.

Předem zmíním, že jsem studium nedokončil (šlo spíše o osobní důvody, než akademické, předměty jsem zvládal vždy při nejhorším s průměrnou známkou), ale myslím, že matematiku na MFF a MUNI můžu i tak celkem porovnat.

O MFF jsem toho načetl hodně, vlastně vše, co šlo a už jen ze sylabů jednotlivých předmětů člověku dojde, že je to tam fakt co se náročnosti a hloubky učiva týče minimálně o úroveň výš (a to nechci Brnu křivdit, líbilo se mi tam) a vlastně i musí být - jako příklad bych uvedl třeba Matematickou analýzu I. V Brně jde o předmět s dotací 4+2 (4 hodiny přednášek a 2 hodiny cvičení týdně) s tím, že probíraná látka pokrývá diferenciální i integrální počet jedné proměnné. Na MFF je tento předmět dotován 4+4 a ještě k tomu se probírá pouze Diferenciální počet jedné proměnné. Už tato fakta řeknou člověku hodně o náročnosti a hloubce učiva. Druhá věc, kterou můžu zmínit, je teoretická část zkoušek, tj. věty a důkazy. Když jsem se učil na zkoušku z Matematické analýzy I v Brně, moc jsem nevěděl, co čekat, ale víceméně nám přednášející na přednášce vždy řekl, jaké důkazy se máme nebo nemáme učit (stejné to je i na MFF, na internetu lze přímo dohledat seznam zkoušených definic a vět). Bylo jich hodně, ale tím, že jsem celkem dobře napsal písemnou část, tak se na ústní zkoušející jen zeptal, zda vím, kde jsem v početních úlohách udělal chybu a jen jsme vlastně probrali jejich řešení. Žádný důkaz po mne nechtěl (nemůžu mluvit za ostatní, kteří například písemnou část nenapsali tak dobře). Třeba na ústní zkoušce z Lineární algebry jsme dostali jedno téma a měli k němu napsat vše, co víme. Měl jsem všechny obecné definice a důležité tvrzení + potom jsem vypotil i nějaký důkaz, ale jak už jsem říkal, myslím si, že to na MUNI určitě není tak rigorózní a přísné jako na MFF.

Nechci, aby to vyznělo tak, že matematika v Brně je na nic, ale podle mé osobní zkušenosti to bude na MFF o dost náročnější.

Kdyby měl někdo další dotazy, klidně pište.

Offline

 

#7 12. 01. 2021 01:36 — Editoval byk7 (12. 01. 2021 01:57)

byk7
InQuisitor
Příspěvky: 4713
Reputace:   221 
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

Další možná výhoda MU (přesněji studia v Brně). :P
https://www.jcmm.cz/projekt/ppns


Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Offline

 

#8 12. 01. 2021 18:15

auditor
Příspěvky: 150
Reputace:   
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

Ahoj,

PřF MUNI může být, podle mě, dobrá volba. Záleží, co od studia OM očekáváš. Z toho vyplyne, zda potřebuješ kvalitativně srovnatelnou školu nebo dobrou školu.

Offline

 

#9 13. 01. 2021 22:40

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4881
Reputace:   125 
 

Re: OM MFF vs OM PřF MUNI

↑ byk7:
Ta fluidní a krystalizovaná inteligence ... to vypadá vážně zajímavě, myslel jsem, že tohle se vyskytuje jen v Pratechertových knížkách...

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson