Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den pomůžete mi z tímhle příkladem vůbec si nevím rady.
Vypočti jakou max. silou je možno zatížit dutý litinový sloup o délce 2,5m a průměrech 140mm vnějším a 100mm vnitřním, při bezpečnosti k=5. Modul pružnosti litiny je 850 000MPa, odpovídá-li uložení 1.způsobu. Dále vypočti velikost napětí v tlaku.
Moc, moc děkuji za případné odpovědi.
Vychádzame z toho že bezpečnosť je podiel maximálneho a dovoleného napatia
[mathjax]\sigma =\sigma _{max}/k [/mathjax]
Za napatie dosadím F/S v našom prípade :[mathjax] mg/S =\sigma _{max} /k[/mathjax]
(Keďže nikde nevidím v texte zadanú hustotu tak predpokladám, že vlastná tiaž stĺpu je zanedbateľná a napatie sposobuje iba tiažová sila závažia s hmotnosťou m, ale je tam zadaná dlzka stlpu takze sa da vypocitat objem a z tabuliek hustota liatiny a mas dalsiu tiazovu silu).
Maximálne napätie je rovné Modulu pružnosti E.
A teda [mathjax] mg/S = E/k[/mathjax]
Všetko okrem S ktoré sa dá lahko zistiť máš zadané a už iba upravíš rovnicu.
O statice skoro nic nevím, ale mám takový pocit, že povolené zatížení ve vzpěru se právě počítá z modulu pružnosti. U dlouhých prutů je to dominantní efekt - že zatížený prut má tendenci vybočit do strany.
Na mez pevnosti se to jen kontroluje - zejména když je vzpěra krátká - tedy odolná proti vybočení.
Nějaký vzorec jsem našel třeba tady, na straně 6, ale neručím za to, že je správný. Neručím obecně za nic...
↑ Aneta32:
Jak to tedy mělo být nebo co vyšlo, ať se poučíme...