Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 01. 2021 13:28

Emišaaa
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Intenzita elektrického pole

Dobrý den, potřebuji poradit s tímto úkolem. Vím, že už se tady řešil, ale já stále nechápu, jak se dá přijít na výsledek.
Př. Určete intenzitu elektrického pole ve vakuu ve vzdálenosti 30cm od náboje 3 mikrocoulomby. Jaká síla by zde působila na elementární náboj?
Intenzitu elektrického pole jsem vypočítala, avšak s tou působící silou si nevím rady. Zkusila jsem vzorec, co mám v sešitě tj. Fe=E×q, což mi vyšlo 0,9 N. Na tomto fóru někdo radil na stejný příklad použít vzorec Fe=E×e, to ale vyjde jinak, než můj vypocet, a tak potřebuji radu, co z toho lze tedy použít a pokud je ten můj vzorec spatne, tak proc a ještě by mě zajímalo, jak se přišlo na ten vzorec Fe=E×e, takový vzorec v sesitu nemam a jelikož po nás ucitel chce abychom si všechno odvozovali ze základních vzorců, tak netuším z čeho tento vzorec vznikl.

• (téma jako vyřešené označil(a) Emišaaa)

#2 06. 01. 2021 13:42

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Intenzita elektrického pole

↑ Emišaaa:
Ty vzorce jsou stejné. $q$ je obecný symbol pro náboj, $e$ se používá konkrétně pro elementární náboj.

Je $e=1,6\cdot10^{-19}\ \text C$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 06. 01. 2021 14:39 Příspěvek uživatele Emišaaa byl skryt uživatelem Emišaaa.

#4 06. 01. 2021 14:44

Emišaaa
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:
Takže to mám chápat tak, že q je prakticky to samé co e? Lze tedy napsat že q=e, nebo je v tom nějaké to ale?

#5 06. 01. 2021 15:45 — Editoval Mirek2 (06. 01. 2021 15:48)

Mirek2

↑ Emišaaa:
A kolik vyšla intenzita? Vychází mi podstatně menší síla.

Intenzita (skalárně) [mathjax]E=F/Q[/mathjax], kde [mathjax]Q[/mathjax] je náboj (nebo se značí i malým [mathjax]q[/mathjax]),
tedy síla (skalárně) [mathjax]F=EQ[/mathjax].
Elementární náboj se značí [mathjax]e[/mathjax], pak můžeme psát [mathjax]F=Ee[/mathjax].

#6 06. 01. 2021 15:59

Emišaaa
Zelenáč
Reputace:   

↑ Mirek2:
Intenzita vyšla 3×10^5 N•C^-1

#7 06. 01. 2021 18:13

Mirek2

↑ Emišaaa:

vychází mi číselně
[mathjax]F=Ee=(\,3\cdot 10^5\,)\cdot (\,1.6\cdot 10^{-19}\,)[/mathjax]

#8 07. 01. 2021 00:37

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

↑ Emišaaa:

"q" je náboj čehokoliv, co zkoumáme, "e" je náboj elektronu (je to jedna z přírodních konstant).

To, že se náboj měří v Coulombech a né v elementárních jednotkách má jen historický důvod, veličiny jako proud a náboj byly objeveny dříve než elektrony.

Jinak by samozřejmě bylo mnohem logičtější říct, že náboj elektronu je jedna, a né nějakých xxx na minus devatenáctou...

Zápatí