Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebuji poradit s tímto úkolem. Vím, že už se tady řešil, ale já stále nechápu, jak se dá přijít na výsledek.
Př. Určete intenzitu elektrického pole ve vakuu ve vzdálenosti 30cm od náboje 3 mikrocoulomby. Jaká síla by zde působila na elementární náboj?
Intenzitu elektrického pole jsem vypočítala, avšak s tou působící silou si nevím rady. Zkusila jsem vzorec, co mám v sešitě tj. Fe=E×q, což mi vyšlo 0,9 N. Na tomto fóru někdo radil na stejný příklad použít vzorec Fe=E×e, to ale vyjde jinak, než můj vypocet, a tak potřebuji radu, co z toho lze tedy použít a pokud je ten můj vzorec spatne, tak proc a ještě by mě zajímalo, jak se přišlo na ten vzorec Fe=E×e, takový vzorec v sesitu nemam a jelikož po nás ucitel chce abychom si všechno odvozovali ze základních vzorců, tak netuším z čeho tento vzorec vznikl.
↑ Emišaaa:
Ty vzorce jsou stejné.
je obecný symbol pro náboj,
se používá konkrétně pro elementární náboj.
Je 
↑ zdenek1:
Takže to mám chápat tak, že q je prakticky to samé co e? Lze tedy napsat že q=e, nebo je v tom nějaké to ale?
↑ Emišaaa:
A kolik vyšla intenzita? Vychází mi podstatně menší síla.
Intenzita (skalárně) [mathjax]E=F/Q[/mathjax], kde [mathjax]Q[/mathjax] je náboj (nebo se značí i malým [mathjax]q[/mathjax]),
tedy síla (skalárně) [mathjax]F=EQ[/mathjax].
Elementární náboj se značí [mathjax]e[/mathjax], pak můžeme psát [mathjax]F=Ee[/mathjax].
↑ Emišaaa:
vychází mi číselně
[mathjax]F=Ee=(\,3\cdot 10^5\,)\cdot (\,1.6\cdot 10^{-19}\,)[/mathjax]
↑ Emišaaa:
"q" je náboj čehokoliv, co zkoumáme, "e" je náboj elektronu (je to jedna z přírodních konstant).
To, že se náboj měří v Coulombech a né v elementárních jednotkách má jen historický důvod, veličiny jako proud a náboj byly objeveny dříve než elektrony.
Jinak by samozřejmě bylo mnohem logičtější říct, že náboj elektronu je jedna, a né nějakých xxx na minus devatenáctou...