Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2009 00:43

Azeret
Reputace:   

Objem rotačních těles

Ahoj,
počítám objem pod rotačním paraboloidem a narazila jsem na problém. Vycházím z předpokladu, že integrál je plocha pod křivkou. Takže pokud mám parabolu ve tvaru $y=x^2$ a vypočítám $\int_{0}^{h}\pi x^2 dy $ dostanu objem pod paraboloidem - je to tak? Pocitala jsem take priklad, ve kterem urcuji primo objem rotacniho kuzele a postupuji stejnym zpusobem, tedy $V = \int_{0}^{v} \pi x^2 dy$ a dostanu opravu znamy vztah pro objem kuzele - v cem je tedy problem.
diky

pi = 3

#2 11. 10. 2009 02:23

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Objem rotačních těles

Problém je v tom, že ten vzoreček máš špatně.  Objem tělesa vzniklého rotací křivky f(x) okolo osy x je $ \int_a^b \pi f^2(x) \,\mbox{d}x $ -- všimni si té mocniny u f.  Když teda budeš mít $ f(x) = x^2 $, tak objem rotačního paraboloidu je $ \int_0^h \pi x^4 \,\mbox{d}x $.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 11. 10. 2009 13:23

Azeret
Reputace:   

↑ Oxyd:
I kdyz chci tu parabolu rotovat kolem osy y? v tom prave ten problem.  .vsude se parabola rotuje kolem x . . A jeste mam problem s tim, jestli spocitam objem paraboloidu, nebo objem toho co je pod tou rotujici parabolou.  . .

pi = 3

#4 11. 10. 2009 14:51 — Editoval jelena (12. 10. 2009 09:08)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Azeret:

Zdravím srdečně :-)

tady (v odkazu) jsem jednou rotovala všechno, co se dalo, zkus to v klidu projit - určitě to bude jasné. V odkazech (Wikipedie) je dobře vidět i obrázky, co jak rotuje a co z toho vzníká.

pro kužel, ktery jsi napsala, rotuješ primku f(x)=x kolem osy x (kuzel se toci kolem osy x, vyska kuzelu je na ose x, poloměr kůželu = výšce kuželu (proto není příliš vidět z výsledku, že dostaneme to, co je v tabulkách pro objem kuželu) $V = \int_{0}^{v} \pi f^2(x) \mathrm{d}x=\int_{0}^{v} \pi x^2 \mathrm{d}x$, ve vzorci je dx.

Pokud máš v plánu rotovat kužel okolo osy y (pak použiješ vzorec, který mám v dalším textu o paraboloidu), je potřeba počítat jeho objem jako rozdíl "objem válce" - "objem pod přímkou omezující kužel".

---------------------------------------------

Objem paraboloidu "pod miskou", pokud rotuje kolem osy y - nemuže mít horní ohraničení funkci b=v (výška paraboloidu), dolní omezení a=0, ale dle vzorce:

$V = 2\pi\int_a^b xf(x)\mathrm{d}x = 2\pi\int_a^b xy\mathrm{d}x$ kopirovano odsud (a, b jsou na ose x, pro paraboloid a=0, b=poloměr základny paraboloidu)

Objem paraboloidu nad miskou dopoctes jako "Objem valce" -"objem pod miskou" (samozřejmě můžeš také přes integraly).

Ohledně rotace okolo osy x už hovořil kolega Oxyd.

Doufám, že jsem své povídání příliš nezrotovala :-)

EDIT: omluva, tato věta byla nejaká zkomolená, proto opravila (tučně): Objem paraboloidu "pod miskou", pokud rotuje kolem osy y - nemuže mít horní ohraničení funkci b=v (výška paraboloidu), dolní omezení a=0, ale dle vzorce:

#5 12. 10. 2009 22:37

Azeret
Reputace:   

↑ jelena:
Ahoj, díky moc. Jen jeste jeden dotaz - kdyz rotuje kolem osy y, nemůžu ho diferencovat dle dy a potom dát  horní mez výšku paralaboloidu? . .

pi = 3

#6 12. 10. 2009 22:59 — Editoval jelena (13. 10. 2009 00:03)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Azeret:

Zdravím,

matematické autority možná řeknou něco jiného, ale já bych se nemořila s osou y, ale odvodila bych inverzní funkci od y=x^2, dostanu $f(x)=\sqrt x$ a tu pošlu rotovat kolem osy x, v mezích od 0 do v dle vzorce:
$V = \int_{0}^{v} \pi f^2(x) \mathrm{d}x$ dostanu objem paraboloidu, který je "v mísce" (alespoň v to doufám).

Tak, co navrhuješ, podle mého názoru vede také na vyjádření inverzní funkce, aby to bylo použitelné (ale příliš jsem neuvažovala) - s důvěrou přenechám to kolegům.

Může být?

Edit: jen doplním otazku - je nějaký důvod, že potřebuješ rotovat těleso kolem osy y?

#7 16. 10. 2009 19:52

Azeret
Reputace:   

↑ jelena:
Super, díky, uz mi to docvaklo :) a s tou rotaci kolem y . . .vlastne to je jedno :)
Díky moc

pi = 3

Zápatí