Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
počítám objem pod rotačním paraboloidem a narazila jsem na problém. Vycházím z předpokladu, že integrál je plocha pod křivkou. Takže pokud mám parabolu ve tvaru
a vypočítám
dostanu objem pod paraboloidem - je to tak? Pocitala jsem take priklad, ve kterem urcuji primo objem rotacniho kuzele a postupuji stejnym zpusobem, tedy
a dostanu opravu znamy vztah pro objem kuzele - v cem je tedy problem.
diky
Problém je v tom, že ten vzoreček máš špatně. Objem tělesa vzniklého rotací křivky f(x) okolo osy x je
-- všimni si té mocniny u f. Když teda budeš mít
, tak objem rotačního paraboloidu je
.
↑ Oxyd:
I kdyz chci tu parabolu rotovat kolem osy y? v tom prave ten problem. .vsude se parabola rotuje kolem x . . A jeste mam problem s tim, jestli spocitam objem paraboloidu, nebo objem toho co je pod tou rotujici parabolou. . .
↑ Azeret:
Zdravím srdečně :-)
tady (v odkazu) jsem jednou rotovala všechno, co se dalo, zkus to v klidu projit - určitě to bude jasné. V odkazech (Wikipedie) je dobře vidět i obrázky, co jak rotuje a co z toho vzníká.
pro kužel, ktery jsi napsala, rotuješ primku f(x)=x kolem osy x (kuzel se toci kolem osy x, vyska kuzelu je na ose x, poloměr kůželu = výšce kuželu (proto není příliš vidět z výsledku, že dostaneme to, co je v tabulkách pro objem kuželu)
, ve vzorci je dx.
Pokud máš v plánu rotovat kužel okolo osy y (pak použiješ vzorec, který mám v dalším textu o paraboloidu), je potřeba počítat jeho objem jako rozdíl "objem válce" - "objem pod přímkou omezující kužel".
---------------------------------------------
Objem paraboloidu "pod miskou", pokud rotuje kolem osy y - nemuže mít horní ohraničení funkci b=v (výška paraboloidu), dolní omezení a=0, ale dle vzorce:
kopirovano odsud (a, b jsou na ose x, pro paraboloid a=0, b=poloměr základny paraboloidu)
Objem paraboloidu nad miskou dopoctes jako "Objem valce" -"objem pod miskou" (samozřejmě můžeš také přes integraly).
Ohledně rotace okolo osy x už hovořil kolega Oxyd.
Doufám, že jsem své povídání příliš nezrotovala :-)
EDIT: omluva, tato věta byla nejaká zkomolená, proto opravila (tučně): Objem paraboloidu "pod miskou", pokud rotuje kolem osy y - nemuže mít horní ohraničení funkci b=v (výška paraboloidu), dolní omezení a=0, ale dle vzorce:
↑ Azeret:
Zdravím,
matematické autority možná řeknou něco jiného, ale já bych se nemořila s osou y, ale odvodila bych inverzní funkci od y=x^2, dostanu
a tu pošlu rotovat kolem osy x, v mezích od 0 do v dle vzorce:
dostanu objem paraboloidu, který je "v mísce" (alespoň v to doufám).
Tak, co navrhuješ, podle mého názoru vede také na vyjádření inverzní funkce, aby to bylo použitelné (ale příliš jsem neuvažovala) - s důvěrou přenechám to kolegům.
Může být?
Edit: jen doplním otazku - je nějaký důvod, že potřebuješ rotovat těleso kolem osy y?
Stránky: 1