Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, rád bych zjistil, jaká je šance, že se budou alespoň 2 políčka na tomto losu shodovat. Los má 5 výherních čísel a 20 "sladkých" čísel, kdy se sladká čísla logicky musí shodovat s výherními. Čísla jsou vždy od 1 do 50. Docela by mě to zajímalo a nějak na to nemůžu přijít. :D
↑ MartinTheTramvajak:
Hezký den.
Pokud myslíte tento los, tak bych řekl, že výherní ani sladká čísla netahá vydavatel losu náhodně z klobouku, ale napevno je pro každý stírací los stanoví tak, aby splnil ustanovení herního plánu o počtu a výši výher. Takže (podle mě) ani nelze 'šanci' podle dotazu určit.
Podle herního plánu této loterie je pravděpodobnost získání výherního losu 1 : 2,93. To by šlo interpretovat i tak, že se to rovná šanci, že se budou alespoň 2 políčka na zakoupeném losu shodovat. Ale předpokládám, že tento pohled vás nezajímá.
Poznámka: Rozšířil jste mi obzory, ani jsem netušil, jaké loterie u nás existují.
Děkuji za odpověď. To tedy vlastně obecně znamená, že když je něco takto pevně stanoveno (a nemusí jít jen o losy), tak nemůžu nijak vypočítat pravděpodobnost, že se mi budou 2 políčka shodovat a musím tedy spoléhat na sázkovou společnost s jejich 1 : 2,93 šancí na výherní los?
↑ MartinTheTramvajak:
Pro tuhle loterii to tak podle mě platí (v jiných případech to třeba může být jinak).
Řekl bych, že ty hrátky s výherními a sladkými čísly jsou tu jen pro okrasu, pro nalákání zájemců, možná i jako součást opatření proti padělání losů nebo nevím pro co ještě.
Na podstatě věci se nic nezmění, i když se tento balast odhodí a na losu bude jen jedno stírací políčko s uvedením celkové výhry: Pokud bude na 2/3 vydávaných losů uvedena nulová částka a na zbývajících budou nenulové částky naplňující herní plán.