Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 01. 2021 23:56

MartinTheTramvajak
Zelenáč
Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ Podskalská - Veterinářství
Pozice: Student
Reputace:   

Los - Čokoládový sen

Zdravím, rád bych zjistil, jaká je šance, že se budou alespoň 2 políčka na tomto losu shodovat. Los má 5 výherních čísel a 20 "sladkých" čísel, kdy se sladká čísla logicky musí shodovat s výherními. Čísla jsou vždy od 1 do 50. Docela by mě to zajímalo a nějak na to nemůžu přijít. :D

• (téma jako vyřešené označil(a) MartinTheTramvajak)

#2 23. 01. 2021 03:32 — Editoval Jj (23. 01. 2021 08:04)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Los - Čokoládový sen

↑ MartinTheTramvajak:

Hezký den.

Pokud myslíte tento los, tak bych řekl,  že výherní ani sladká čísla netahá vydavatel losu náhodně z klobouku, ale napevno je pro každý stírací los stanoví tak, aby splnil ustanovení herního plánu o počtu a výši výher. Takže (podle mě) ani nelze 'šanci' podle dotazu určit.

Podle herního plánu této loterie je pravděpodobnost získání výherního losu 1 : 2,93. To by šlo interpretovat i tak, že se to rovná šanci, že se budou alespoň 2 políčka na zakoupeném losu shodovat. Ale předpokládám, že tento pohled vás nezajímá.

Poznámka: Rozšířil jste mi obzory, ani jsem netušil, jaké loterie u nás existují.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 23. 01. 2021 10:54

MartinTheTramvajak
Zelenáč
Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ Podskalská - Veterinářství
Pozice: Student
Reputace:   

Děkuji za odpověď. To tedy vlastně obecně znamená, že když je něco takto pevně stanoveno (a nemusí jít jen o losy), tak nemůžu nijak vypočítat pravděpodobnost, že se mi budou 2 políčka shodovat a musím tedy spoléhat na sázkovou společnost s jejich 1 : 2,93 šancí na výherní los?

#4 23. 01. 2021 14:45

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ MartinTheTramvajak:

Pro tuhle loterii to tak podle mě platí (v jiných případech to třeba může být jinak).

Řekl bych, že ty hrátky s výherními a sladkými čísly jsou tu jen pro okrasu, pro nalákání zájemců, možná i jako součást opatření proti padělání losů nebo nevím pro co ještě.

Na podstatě věci se nic nezmění, i když se tento balast odhodí a na losu bude jen jedno stírací políčko s uvedením celkové výhry: Pokud bude na 2/3 vydávaných losů uvedena nulová částka a na zbývajících budou nenulové částky naplňující herní plán.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí