Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 01. 2021 23:56

MartinTheTramvajak
Zelenáč
Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ Podskalská - Veterinářství
Pozice: Student
Reputace:   

Los - Čokoládový sen

Zdravím, rád bych zjistil, jaká je šance, že se budou alespoň 2 políčka na tomto losu shodovat. Los má 5 výherních čísel a 20 "sladkých" čísel, kdy se sladká čísla logicky musí shodovat s výherními. Čísla jsou vždy od 1 do 50. Docela by mě to zajímalo a nějak na to nemůžu přijít. :D

• (téma jako vyřešené označil(a) MartinTheTramvajak)

#2 23. 01. 2021 03:32 — Editoval Jj (23. 01. 2021 08:04)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Los - Čokoládový sen

↑ MartinTheTramvajak:

Hezký den.

Pokud myslíte tento los, tak bych řekl,  že výherní ani sladká čísla netahá vydavatel losu náhodně z klobouku, ale napevno je pro každý stírací los stanoví tak, aby splnil ustanovení herního plánu o počtu a výši výher. Takže (podle mě) ani nelze 'šanci' podle dotazu určit.

Podle herního plánu této loterie je pravděpodobnost získání výherního losu 1 : 2,93. To by šlo interpretovat i tak, že se to rovná šanci, že se budou alespoň 2 políčka na zakoupeném losu shodovat. Ale předpokládám, že tento pohled vás nezajímá.

Poznámka: Rozšířil jste mi obzory, ani jsem netušil, jaké loterie u nás existují.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 23. 01. 2021 10:54

MartinTheTramvajak
Zelenáč
Škola: VOŠ, SPŠ a SOŠ Podskalská - Veterinářství
Pozice: Student
Reputace:   

Děkuji za odpověď. To tedy vlastně obecně znamená, že když je něco takto pevně stanoveno (a nemusí jít jen o losy), tak nemůžu nijak vypočítat pravděpodobnost, že se mi budou 2 políčka shodovat a musím tedy spoléhat na sázkovou společnost s jejich 1 : 2,93 šancí na výherní los?

#4 23. 01. 2021 14:45

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ MartinTheTramvajak:

Pro tuhle loterii to tak podle mě platí (v jiných případech to třeba může být jinak).

Řekl bych, že ty hrátky s výherními a sladkými čísly jsou tu jen pro okrasu, pro nalákání zájemců, možná i jako součást opatření proti padělání losů nebo nevím pro co ještě.

Na podstatě věci se nic nezmění, i když se tento balast odhodí a na losu bude jen jedno stírací políčko s uvedením celkové výhry: Pokud bude na 2/3 vydávaných losů uvedena nulová částka a na zbývajících budou nenulové částky naplňující herní plán.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí