Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Násobení matic ovládáš? Pokud ano, tak ty dvě vynásob. Pokud ne, nastuduj.
Inverzní matici k B umíš najít? Pokud ano, tak najdi, pokud ne, tak nastuduj. Přenásob ji devítkou.
Dostaneš tím dvě matice, každou na jiné straně rovnice. Dvě matice se rovnají, pokud se rovnají všechny jejich příslušné prvky. Z toho dstaneš soustavu nejspíš lineárních rovnic a ty vypočítáš.
Já se kdysi učila matice z tohoto
Stačí takhle?

↑ lukaszh:
Vyřešit rovnici
dokážou děti na základní škole. Pochybuji, že už umí zacházet s maticema. Nebyl bych si proto tak jistý tvou poslední větou.
↑ Phill:
V čem je problém? Vynásobit matice umíš? Nebo dělá problém najít inverzní matici?
Když najdeš
a na obou stranách provedeš vynásobení, tak dostaneš rovnost dvou matic. Aby se matice rovnaly, musí se rovnat všechny jejich prvky na příslušných pozicích.
Edit: To jsem teda hodně pomalý, psát tohle minimálně 8 minut :-)
↑ BrozekP:
Základnú školu som nespomínal, ani som netvrdil, že vedia pracovať s maticami. Za svojou vetou si stojím.

↑ lukaszh:
Chápu tvé tvrzení jako implikaci:
Víš, jak vyřešit něco takového: Najdi p tak, aby nastala rovnost
. Pak určitě umíš řešit rovnice, jako je ta, co jsi uvedl.
Základní školu jsem uvedl jako protipříklad.
Nevím, jak tu větu mám chápat jinak.
Díky moc všem a sorry za pozdní reakci, chtěl sem sem hodit moji čmáranici už včera, stenly byl rychlejší :)