Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomůžete mi prosím s tímto příkladem? Upřímně mi tam nesedí ani jedna možnost.
V každém z řádků, v každém ze sloupců a v každé z barevně vyznačených oblastí tabulky se musí vyskytovat všechna tato písmena: Q, R, S a T (tj. každé písmeno právě jednou). Určete, která písmena patří na místa otazníků (zleva doprava).
https://imgup.nl/image/eJE
a) TSQR b) TSRR c) TRRR d) SSQR e) TTQR

Zdravím,
riešil si niekedy hlavolam zvaný sudoku? Na podobnom princípe je postavená aj táto úloha.
Napr. pole s písmenom T v 3. riadku a 3. stĺpci nám zaručuje, že už na žiadnom poli v 3. riadku alebo 3. stĺpci sa nebude T vyskytovať.
Rovnako platí, že T nebude ani v jednom zo štyroch polí v pravom dolnom kvadrante (označené druhou najtmavšou šedou, písmeno T je z pohľadu tejto štvorice v ľavom hornom poli).
3. stĺpec však zasahuje aj do pravého horného kvadrantu (najtmavšie šedé polia) a vylučuje tak, aby písmeno T bolo v niektorom z polí vľavo v rámci daného kvadrantu. To znamená že písmeno T môže byť iba v poli nad písmenom S.
Podobne 3. riadok zasahuje do ľavého dolného kvadrantu (biele polia) a podobne ako v predošlom prípade nám to zaručuje, že v rámci bieleho kvadrantu horné polia nemôžu obsahovať písmeno T a teda T bude v poli napravo od písmena Q.
Takto postupne vylučovacou metódou postupne zaplníš všetky políčka.
↑ Ferdish: Ano, párkrát jsem to řešil (pravda, tohle není křížovka ale sudoku), já se zaměřil vyloženě na ty otazníky a tam mi prostě nevychází ani jedna možnost.

↑ Karok:
Mne sa podarilo daný plánik vyplniť tak, že odpoveď ktorá mi vyšla je jedna z ponúkaných...možno by nebolo od veci ukázať ako si tie polia vyplnil.
↑ Ferdish: Tady je to vyplněné
https://imgup.nl/image/eJ6
Takže by to mělo být b) TSRR, špatně jsem pochopil zadání.