Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2021 20:29

Karok
Škola: Sš
Pozice: Student
Reputace:   

Křížovka s písmenky

Ahoj, pomůžete mi prosím s tímto příkladem? Upřímně mi tam nesedí ani jedna možnost.

V každém z řádků, v každém ze sloupců a v každé z barevně vyznačených oblastí tabulky se musí vyskytovat všechna tato písmena: Q, R, S a T (tj. každé písmeno právě jednou). Určete, která písmena patří na místa otazníků (zleva doprava).

https://imgup.nl/image/eJE

a) TSQR    b) TSRR    c) TRRR    d) SSQR    e) TTQR

#2 04. 02. 2021 20:54 — Editoval Ferdish (05. 02. 2021 12:12)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Křížovka s písmenky

Zdravím,

riešil si niekedy hlavolam zvaný sudoku? Na podobnom princípe je postavená aj táto úloha.

Napr. pole s písmenom T v 3. riadku a 3. stĺpci nám zaručuje, že už na žiadnom poli v 3. riadku alebo 3. stĺpci sa nebude T vyskytovať.

Rovnako platí, že T nebude ani v jednom zo štyroch polí v pravom dolnom kvadrante (označené druhou najtmavšou šedou, písmeno T je z pohľadu tejto štvorice v ľavom hornom poli).

3. stĺpec však zasahuje aj do pravého horného kvadrantu (najtmavšie šedé polia) a vylučuje tak, aby písmeno T bolo v niektorom z polí vľavo v rámci daného kvadrantu. To znamená že písmeno T môže byť iba v poli nad písmenom S.

Podobne 3. riadok zasahuje do ľavého dolného kvadrantu (biele polia) a podobne ako v predošlom prípade nám to zaručuje, že v rámci bieleho kvadrantu horné polia nemôžu obsahovať písmeno T a teda T bude v poli napravo od písmena Q.

Takto postupne vylučovacou metódou postupne zaplníš všetky políčka.

#3 04. 02. 2021 21:00

Karok
Reputace:   

↑ Ferdish: Ano, párkrát jsem to řešil (pravda, tohle není křížovka ale sudoku), já se zaměřil vyloženě na ty otazníky a tam mi prostě nevychází ani jedna možnost.

#4 04. 02. 2021 21:11 — Editoval Ferdish (05. 02. 2021 08:07)

Ferdish
Zablokovaný

↑ Karok:
Mne sa podarilo daný plánik vyplniť tak, že odpoveď ktorá mi vyšla je jedna z ponúkaných...možno by nebolo od veci ukázať ako si tie polia vyplnil.

#5 05. 02. 2021 11:27

Karok
Reputace:   

↑ Ferdish: Tady je to vyplněné

https://imgup.nl/image/eJ6

Takže by to mělo být b) TSRR, špatně jsem pochopil zadání.

#6 05. 02. 2021 12:13

Ferdish
Zablokovaný

↑ Karok:
Aj mne vyšlo to isté. Dobrá práca!

Zápatí