Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 15. 03. 2021 13:00

zalmi123
Zelenáč
Škola: FMT VŠB
Pozice: student
Reputace:   

Lomová mechanika

Dobrý den řešitelé,

měl bych dotaz k řešení 2 úloh z Lomové mechaniky, které jsou pro můj protokol do tohoto předmětu.

Př. 1
Stanovte faktor intenzity napětí vnitřní semi-eliptické trhliny v tlakové nádobě, je-li dáno ri = 40 mm, B = 10 mm, a = 2,0 mm, c = 4,0 mm a přetlak p = 10 MPa. Jakou hodnotu lomové houževnatosti musí mít materiál, aby nádoba nepraskla?

Po prozkoumání internetu jsem našel totožný příklad řešený na ČVUT; http://mechanika.fs.cvut.cz/content/fil … 9wij85v7cs toto řešení mi nebylo uznáno z důvodu přílišného zjednodušení.
Prosím o navrhnutí možného výpočtu tvarového faktoru pro tuto trhlinu v tlakové nádobě.

Př. 2
Velká tabule plechu tl. 10 mm je vystaven hlavnímu tahovému napětí 350 MPa. V plechu byla defektoskopicky zjištěna  vnitřní  kruhová trhlina o průměru 1,6 mm (orientovaná kolmo na směr napětí) a materiál má mez kluzu 500 MPa.
Dotaz je na výpočet faktoru intenzity napětí.
Po prozkoumání všemožných skript od pana Kunze, Andersona apod. jsem nebyl schopen s tímto příkladem pohnout.

Prosím o nějaké naťuknutí v těchto příkladech.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech