Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám komplexní křivkový integrál
Přes úsečku parametrizovanou
Z definice komplexního křivkového integrálu
Tedy
By měl být integrand
Tudíž integrál
A tenhle integrál nezintegruju „ani náhodou“, alespoň myslím – residuovou větu mám „zapovězenou“, „nesmím“ ji použít.
Navíc by ve výsledku nemělo vystupovat „R“.
Dokáže někdo poradit?
↑ MichalAld:
Právě že ne - konzultoval jsem to a tahle parametrizace byla vyhodnocena jako naprosto chybná. "Byl jsem informován", že sice parametrizace je z = t, ale to "t" se má dosadit do toho funkčního předpisu.
2M70 napsal(a):
↑ MichalAld:
Právě že ne - konzultoval jsem to a tahle parametrizace byla vyhodnocena jako naprosto chybná. "Byl jsem informován", že sice parametrizace je z = t, ale to "t" se má dosadit do toho funkčního předpisu.
No ano, ale to je pořád integrál z
a [mathjax]\varphi'_{(t)}=\frac{dz}{dt}=1[/mathjax]
Hihi ... když už jsi mimo komplexní obor, použij substituci
[mathjax]x=\frac{t}{t^3+1}[/mathjax]
čímž se zase dostaneš zpátky na tvar
[mathjax]\int \frac{x}{x^3+1}dx[/mathjax]
což může zároveň sloužit i jako důkaz, že jsi mohl na začátku rovnou použít z=t...
↑ MichalAld:
Máš pravdu, takhle sofistihovaná substituce mě nenapadla :-)
Došel jsem tedy ke stejnému integrálu (s jinak označenou proměnnou), , který neumím přímo spočítat, akorát se mi trochu změnila horní mez:
↑ 2M70:
Ahoj, pouzij parcialni zlomky: [mathjax]{\displaystyle \frac{x}{x^3+1} = \frac{x}{(x+1)(x^2-x+1)} = \frac{A}{x+1} + \frac{Bx+C}{x^2-x+1} }[/mathjax]
Ty meze jsou od [mathjax]0[/mathjax] do [mathjax]R[/mathjax].
laszky napsal(a):
↑ 2M70:
Ahoj, pouzij parcialni zlomky: [mathjax]{\displaystyle \frac{x}{x^3+1} = \frac{x}{(x+1)(x^2-x+1)} = \frac{A}{x+1} + \frac{Bx+C}{x^2-x+1} }[/mathjax]
Koeficienty mi vycházejí A = 1/3, B = -1/3, C = 2/3, snad je to správně.
Tak mám „skoro-výsledek“. Některé výsledky jsou v sousedním tématu (nechtěl jsem dávat de facto 2 pířklady do jenoho tématu)
I =
Limita integrálu přes "malou kružnici"
Podle Cauchyovy věty
a odtud
avšak netuším, jak z tohoto hnusu vytěžit správný výsledek:
Stránky: 1