Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
. Hliníková guľôčka polomeru r = 1 cm, zavesená na pružine kmitá vo vzduchu s uhlovou
frekvenciou o = 6 rad.s-1 uhol je omega
, ponorená v oleji s uhlovou frekvenciou = 3 rad.s-1 uhol je omega
.
Jej pohyb na vzduchu považujme za netlmený a v oleji za tlmený harmonický pohyb.
Vypočítajte koeficient odporu prostredia a logaritmický dekrement útlmu, keď odpor
oleja je úmerný rýchlosti guličky. Hustota hliníka = 2,7.103 kg.m-3
prosím o výpočet mám nejaké vzorce
.ale neviem niektoré veličiny dosadiť
ďakujem

Zdravím,
môžeš ukázať vzorce, ktoré máš k dispozícii? Parameter popisujúci tlmenie sa totiž v rôznych učebných materiáloch definuje trochu inak (býva rozdiel i medzi SŠ a VŠ) a ja netuším, akým spôsobom vám to bolo podané.

zdena napsal(a):
Neviem ako sa ta vkladá obrázok
Musíš použiť externé úložisko alebo image hosting, built-in funkcia na fóre je dlhšiu dobu mimo prevádzky.
zdena napsal(a):
Napr vyp. 2pí/T a rovná sa omege potom bxT sa rovná koeficientu odporu pri tlmenom pohobe odpor ma byt výsledok 0.113 a logaritmicky dedekrement je 0.113
Vážne uvažujete koeficient tlmenia ako súčin [mathjax]bT[/mathjax], kde [mathjax]T[/mathjax] je perióda? Hodnota koeficientu odporu/tlmenia a logaritmický dekrement odporu nemôžu byť jedno a to isté číslo.
Niečo mi hovorí, že by som si radšej mal počkať na obrázok...

↑ zdena:
Nechcem sa ťa nijako dotknúť, ale zdá sa mi že v tom máš celkom slušný zmätok :-)
[mathjax]F_{0}=\frac{1}{2}CSqv^{2}[/mathjax] - toto je síce vzťah pre silu aerodynamického odporu, ale nekorešponduje so zadaním, kde je uvedené že odpor (tu myslené odporová sila [mathjax]F_0[/mathjax]) je úmerný rýchlosti pohybujúcej sa guľôčky. Tým sa obyčajne myslí lineárna závislosť od rýchlosti. Ak by sme uvažovali silu [mathjax]F_0[/mathjax] podľa tebou uvedeného predpisu, tak by sa celkový výpočet kvôli kvadratickej závislosti od rýchlosti skomplikoval. Navyše zo zadania nepoznáme hodnotu koeficientu [mathjax]C[/mathjax], ktorá by v tomto prípade bola kľúčová.
Skúsim to vysvetliť najlepšie ako viem (nie som totiž učiteľ ani nemám žiadnu pedagogickú prax), ale chce to trochu času, preto poprosím o malé strpenie.

Diferenciálnu rovnicu, ktorá opisuje pohyb tlmeného harmonického oscilátora môžeme zapísať v tvare[mathjax2]m\frac{\mathrm{d}^{2} x}{\mathrm{d}t^{2} }=-\gamma \frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t}-kx[/mathjax2]
1. člen [mathjax]m\frac{\mathrm{d}^{2} x}{\mathrm{d}t^{2} }[/mathjax] reprezentuje celkovú silu pôsobiacu na teleso (guľôčku) s hmotnosťou [mathjax]m[/mathjax] a udeľuje mu zrýchlenie [mathjax]a\equiv \frac{\mathrm{d}^{2} x}{\mathrm{d}t^{2} }[/mathjax]
2. člen [mathjax]-\gamma \frac{\mathrm{d}x}{\mathrm{d}t }[/mathjax] je tlmiaca/odporová sila ktorá je priamo úmerná rýchlosti [mathjax]v\equiv \frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d}t }[/mathjax] podľa parametra [mathjax]\gamma [/mathjax] zvaného koeficient odporu prostredia. Znamienko mínus znamená, že pôsobí proti smeru pohybu (proti smeru vektora rýchlosti guľôčky).
3. člen [mathjax]-kx[/mathjax] reprezentuje silu pružnosti pružiny s tuhosťou [mathjax]k[/mathjax]. Znamienko mínus znamená, že pôsobí proti smeru výchylky (proti smeru polohového vektora guľôčky vzhľadom na rovnovážnu polohu).
Prehodením všetkých členov na jednu stranu a zavedením parametrov uhlovej frekvencie netlmených kmitov [mathjax]\omega _0=\sqrt{\frac{k}{m}}[/mathjax] a súčiniteľa útlmu [mathjax]b=\frac{\gamma }{2m}[/mathjax] môžeme túto diferenciálnu rovnicu prepísať do tvaru [mathjax2]\frac{\mathrm{d}^{2} x}{\mathrm{d}t^{2} }+2b\frac{\mathrm{d} x}{\mathrm{d} t}+\omega _0^{2}x=0[/mathjax2]ktorej riešením je rovnica, ktorá popisuje okamžitú výchylku [mathjax]x(t)[/mathjax] guľôčky z rovnovážnej polohy kmitavého pohybu a jej zápis je[mathjax2]x(t)=x_0\mathrm{e}^{-bt}\sin (\omega t+\varphi _0)[/mathjax2]kde [mathjax]x_0[/mathjax] je počiatočná amplitúda, [mathjax]\varphi _0[/mathjax] je počiatočná fáza (oboje vyplynú z počiatočných podmienok, ak sú nejaké zadané) a [mathjax]\omega =\sqrt{\omega _0^{2}-b^{2}}[/mathjax] je uhlová frekvencia tlmených kmitov.
Zo zadania máš dané [mathjax]\omega [/mathjax] a [mathjax]\omega_0[/mathjax] a cez hustotu hliníka a polomer guličky nepriamo aj jej hmotnosť [mathjax]m[/mathjax], takže odtiaľ by na základe môjho textu nemal problém vypočítať [mathjax]b[/mathjax] a odtiaľ hľadaný koeficient odporu prostredia [mathjax]\gamma [/mathjax].
Čo sa týka logaritmického dekrementu útlmu, najskôr si musíme definovať útlm [mathjax]\lambda [/mathjax]. Ten sa definuje ako podiel dvoch po sebe idúcich amplitúd s rovnakým znamienkom, ktoré sú od seba časovo vzdialené o periódu tlmených kmitov [mathjax]T=\frac{2\pi }{\omega }[/mathjax] a platí [mathjax]\lambda =\mathrm{e}^{bT}[/mathjax]. Logaritmický dekrement útlmu označovaný ako [mathjax]\delta [/mathjax] je prirodzeným logaritmom hodnoty útlmu, teda [mathjax]\delta =\ln \lambda [/mathjax].
[mathjax]\delta =\ln \lambda [/mathjax][mathjax]b=\frac{\gamma }{2m}[/mathjax]↑ Ferdish:
hmotnosť mám ale stále b neviem date mi priamo vzorec na b Ďakujem

↑ zdena:
[mathjax]\omega =\sqrt{\omega _0^{2}-b^{2}}[/mathjax], z výrazu si vyjadri [mathjax]b[/mathjax], omegy máš zadané. Treba pozornejšie čítať :-)
↑ Ferdish: ďakujem potom som nato prišla len bolo už odoslanéh