Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 04. 2021 00:22

ZirkonCZ
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Množiny (A, B, C)

Zdravím,
narazil jsem na tento příklad na množiny:

Zasedání rady města mělo 60 účastníků. Byly připraveny tři druhy nápojů - A, B a C. Každý účastník mohl ochutnat všechny nápoje. Žádný účastník neochutnal během zasedání současně nápoj A a B. Nápoj A ochutnalo 32 osob, B 28 osob, C 36 osob. Každý účastník ochutnal alespoň jeden nápoj, právě jeden nápoj ochutnalo 24 osob. Kolik účastníků ochutnalo pouze nápoj C?

Jednodušší příklady bych vyřešil např. pomocí vzorce o sjednocení množin $A \cup B = n(A) + n(B) - n(A \cap B)$ a dalšími, nicméně tenhle je o něco komplexnější, navíc moc nevím, jak do výpočtu zakomponovat vstup, že právě 1 nápoj ochutnalo 24 osob.

Za jakýkoliv tip budu moc rád.

#2 13. 04. 2021 00:48

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Množiny (A, B, C)

↑ ZirkonCZ:

Ahoj.

Kolik lidi ochutnalo prave 2 napoje?
Jake kombinace napoju to byly?
Kdyz C ochutnalo celkem 36 osob, kolik jich ochutnalo pouze C?

#3 13. 04. 2021 00:49

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Zdravm, možno by k odpichnutiu pomohol náčrt danej situácie pomocou troch navzájom konjunktných množín.

#4 13. 04. 2021 12:37

ZirkonCZ
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Už jsem na to přišel.

Když A = 32, B = 28, nikdo neochutnal A i B a tedy součet a zároveň jejich sjednocení (když je jejich průnik nulový) je 60, což je celkový počet ochutnávačů, logicky již nemůže být nikdo, kdo ochutnal pouze nápoj C. A když je $A \cap B = 0$, průnik všech množin musí být také nula. ($A \cap B \cap C = 0$).

Když právě jeden nápoj ochutnalo 24 osob, tedy pouze A nebo pouze B, můžeme napsat $60 - 24 = 36$, což je hodnota množiny C - lidí, co ochutnali buď C + A nebo C + B. Souhlasí.

Děkuji za navnadění. Potřeboval jsem to ještě s někým zkonzultovat, aby mi osvětlil řešení, napodruhé jsem to už pochopil.

Zápatí