Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych se s vámi poradit o postupu u tohoto příkladu:
Homogenní dřevěná deska leží na stole tak, že její konec je vysunut o 1/4 její délky mimo stůl, strana desky je rovnoběžná s hranou stolu. Na tento volný konec přiběhne králík. Jakou maximální hmotnost může mít králík, aby se s ním deska nepřeklopila? Hustota dřeva je 600 kg/m^3. Deska je 200 cm dlouhá a 40 cm široká, tloušťka je 2 cm, rozměry králíka zanedbejte.
Já postupoval tak, že jsem si vypočetl hmotnost desky, která vyšla 9,6 kg. Poté pomocí
md ·g · 1/4 = mk · g · 1/4 (g a 1/4 se vykrátí) md-hmotnost dřeva mk-hmotnost králíka
md = mk
Došel k závěru, že maximální hmotnost králika je 9,6kg. Je to správně?

Já bych na to šel přes polohu těžiště.
Deska je délkou 150 cm na stole a 50 cm mimo.
Těžiště je 100 cm od okraje desky, tj. vzdálenost těžiště je 50 cm od kraje stolu.
Deska a králík je soustava 2 těles.
Poloha těžiště (zajímá nás jen 1 souřadnice) je (-0,5*md + 0,5*mk)/(md+mk).
Takže vychází mk=md.
↑ Kapitan_M:
ANo, je to správně
Dobrý den potřebovala bych poradit s tímto úkolem :)
Jakou práci vykoná elektrická síla v hommogenním elektrickém poli o intenzitě 100 V/m při přemístění kladného náboje 500 nC do vzdálenosti 25 cm?
a) ve směru siločar, b) protisměru siločar, c) kolmo na siločáry?

Zdravím,
↑ Terka001:
prosím v súlade s pravidlami fóra si založ na svoj dotaz vlastnú tému v správnej sekcii. Ďakujem.