Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nedaří se mi rozlousknout úlohu 12 z Matamatiky+ 2016:
Jsou dány dvě nekonečné řady:
[mathjax]a + a^{2} + a^{3} + ... + a^{n}[/mathjax]
[mathjax]b - b^{2} + b^{3} - ... + (-1)^{n+1}b^{n}[/mathjax]
Uvažujme takové dvojice hodnot ܽ[mathjax]a\in (0;1/3), b\in (0;1)[/mathjax], pro něž mají obě řady
stejný součet s.
12.1 Vypočtěte b ܾ, jestliže je [mathjax]a=1/6[/mathjax].
12.2 Vyjádřete b v závislosti na ܽa.
12.3 Vypočtěte součet s, jestliže je b=2a.
ad 12.1) Vyjádřil jsem si rekurentně:
[mathjax]a_{n+1}=a_{n}*a (q=a),
b_{n+1}=b_{n}*(-b) (q=-b)
[/mathjax]
, snažil jsem se vytvořit rovnici kdy s(b) = s(a), ovšem vznikají mi dvě neznámé (když a = 1/6) - n a b. Proto jsem zkoušel kvadratickou rovnici - [mathjax]](1/6) + (1/6)^{2} = b - b^{2}[/mathjax], výsledek b = [mathjax](3 - \sqrt{2})/6[/mathjax] ovšem neodpovídá zadání (správně b = 0,25).
Předem díky.

Zdravím,
ako si vo výraze pre rovnosť súčtov oboch radov mohol ako jednu z neznámych dostať index [mathjax]n[/mathjax], keď vzťah pre súčet nekonečného geometrického radu na [mathjax]n[/mathjax] nezávisí a teda v ňom ani nevystupuje? Preberali ste vôbec tento vzťah?
↑ surovec:
Díky za skvělou odpověď!
↑ Ferdish:
Děkuji za návrh. Ne, neprobírali. Osobně mne zaujala série videí na nekonečné řady na youtube .
Kdyby náhodou někomu v budoucnu pomohl obšírnější popis:
ad a) [mathjax](a <=> q_{a} \wedge b <=> q_{b})=> [/mathjax] řada je konvergentní (sbíhající se) k nule.
Díky limitám odvodím vzorec pro součet z původního vzorce:
[mathjax]\lim_{n\to\infty }[a_{n}*(q^{n}-1)/(q-1) = a_{n}*(-1)/(q-1)[/mathjax] (počítám s přepokladem, že [mathjax]q\in (-1;1)[/mathjax]. Odtud vzorec v postu ↑ surovec:. Zbytek dopočítání....

↑ Agogh:
V tom výraze pre limitu máš malú, ale podstatnú chybu - má to byť [mathjax]a_1\frac{q^{n}-1}{q-1}[/mathjax] a nie [mathjax]a_n\frac{q^{n}-1}{q-1}[/mathjax]. Inak OK.
Drž sa.
Stránky: 1