Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady s následující úlohou.
Mame čtverec ABCD o straně delky a. Určete nejmenší možnou hodnotu r poloměru tří shodných kruhů jimiž je možné (bez ohýbaní a stříhání ale s možným překryvem či přesahem) pokrýt celou plochu daného čtverce.
Vůbec nevím kde mám začít, ani jak následně dokázat že daný poloměr je nejmenší.
Předem díky za pomoc.
↑ Honzc:
Jojo, díky moc. A jak mám teď dokázat že právě tento poloměr je nejmeší?
↑ uršulka_life:
Ty máš dokázat, že je ten poloměr nejmenší? Já požadavek na důkaz nikde v zadání nevidím.
↑ Honzc:
Podle toho obrázku je poloměr u čtverce o straně [mathjax]a=2[/mathjax] cca 1,05. Pokud nejde jen o ilustrační náčrt, tak to není dobře, neboť jsem našel pokrytí kruhy, jejichž poloměr je [mathjax]\frac{1}{6}\sqrt{6\left(8-\sqrt{3}\right)}\,\dot{=}\,1{,}0221[/mathjax]. Ale netvrdím, že je to opravdu minimum...
↑ surovec:
Poslal bys mi obrázek prosím?
↑ uršulka_life:
To je asi zbytečné, protože už vím, že existují ještě menší. Budu ještě přemýšlet.
↑ laszky:
Díky moc, jenom ještě pro upřesnění, tohle je minimum protože kdybychom kterýkoli z těch poloměru těch tři kruhů zmenšili, jiný se musí zvětšit, což je ve sporu se zadáním? Nevím jestli je to dostačující odůvodnění...