Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj přátelé,
potřeboval bych radu. Vím , že zrcadlová rovnice se dá vyjádřit z podobnosti trojúhelníka v závislosti na jeho vzdálenostích.
Dostaneme tedy:
h'/h=s'/s
h'/h=(R-s')/(s-R)
porovnáme tyto dva členy (tj. h'/h=h'/h)
Přes jaký úpravy prosím dostaneme výsledný regulérní vztah :
1/s+1/s'=2/R
Zkoušel jsem snad všechno a nemohl jsem se k tomu dopracovat=> vždy mi tam něco vadilo ( roznásobení, převrácení hodnoty...)
Díky za pomoc :)

Zdravím,
chcelo by to vidieť z akého náčrtu si vychádzal a dospel k uvedeným rovniciam (mohol si spraviť chybu). A pri tej príležitosti aj zistíme, aké veličiny sa pod akým označením skrývajú.
↑ Ferdish:
Dobře :) , jak se dá sem naimplementovat obrázek, prosím? :)

↑ Piky:
OK, vyzerá to dobre. A zdá sa, že aj rovnice sedia. Čiže sa môžeme povenovať rovnici odvodenej z týchto dvoch rovníc, a síce[mathjax2]\frac{s'}{s}=\frac{R-s'}{s-R}[/mathjax2]Prvým krokom, ktorým si zrejme začal, bola úprava na tvar v ktorom nevystupujú zlomky. K čomu si dospel?

OK. Vidíš, že z pravej strany vieš vyňať [mathjax]R[/mathjax] pred zátvorku. Osamostatni teda to [mathjax]R[/mathjax] na pravej strane a celú rovnicu podeľ dvoma, nech odstránime dvojku z ľavej strany.

↑ Piky:
Tým osamostatnením [mathjax]R[/mathjax] som myslel, aby na pravej strane rovnice nič okrem [mathjax]R[/mathjax] nezostalo resp. iba [mathjax]\frac{R}{2}[/mathjax] po podelení dvojkou. Takže [mathjax](s+s')[/mathjax] malo ísť tiež naľavo.