Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 11. 2021 12:17 — Editoval Herefrei (14. 11. 2021 16:13)

Herefrei
Reputace:   

Maximální výška doletu rakety

Zdravím, potřebuji pomoc s následujícím příkladem: 

Zjistěte, do jaké maximální výšky nad zemským povrchem vyletí raketa vystřelená ze Země počáteční rychlostí [mathjax]v_{0}[/mathjax] pod úhlem [mathjax]\alpha [/mathjax] k horizontu. Předpokládejte, že na raketu působí pouze gravitační síla, závislá na vzdálenosti od středu Země. Na povrchu uvažujte gravitační zrychlení [mathjax]\overrightarrow{g}[/mathjax] . Odpor prostředí zanedbejte.

Výsledek má být ve tvaru:

[mathjax]h=R\frac{Rv_{0}^2-GM+\sqrt{G^2M^2-v_{0}^2R\cos^2(\alpha )(2GM-v_{0}^2R)}}{2GM-v_{0}^2R}[/mathjax]

Příklad jsem začal počítat pomocí zákonu zachování energie ve tvaru:

[mathjax]\frac{1}{2}mv_{0}^2-\frac{GMm}{R}=\frac{1}{2}mv_{\varphi }^2-\frac{GMm}{R+h}[/mathjax]

kde [mathjax]v_{\varphi }=v_{0}\cos(\alpha )[/mathjax]

Ale nejsem schopný se dobrat ke zmíněnému výsledku, můžete mi prosím poradit?
Předem děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Herefrei)

#2 14. 11. 2021 18:38 — Editoval Mirek2 (14. 11. 2021 18:39)

Mirek2

Re: Maximální výška doletu rakety

↑ Herefrei:

Zdravím,

k řešení by se mohl hodit tento text: http://fyzikalniolympiada.cz/texty/druzice.pdf

Takto zapsaný ZZE asi dobře není, což je myslím vidět, když se nakreslí celá Země.

#3 14. 11. 2021 19:23

Herefrei
Reputace:   

↑ Mirek2:

Chápu, že musím brát v potaz, že země je kulatá a že se raketa pohybuje po eliptické dráze, ale nejsem schopný sestavit tu rovnici zákona zachování energie. Jsem zmatený v tom, jak si vyjádřit tu rychlost v maximální výšce. Měla by to tedy být ta rychlost v aféliu, akorát nevím jak ji upravit aby seděla na tento příklad.

#4 14. 11. 2021 20:19

Mirek2

↑ Herefrei:

Vyšel jsem z toho textu str. 14-15. Nakreslil jsem si obrázek v soustavě souřadnic (Země = kružnice, raketa = elipsa) a pomocí analytické geometrie jsem vyjádřil závislost max. výšky rakety na parametrech elipsy a poloměru Země. Ale někde dělám chybu, vychází mi jiný výsledek (má však podobnou strukturu).

#5 14. 11. 2021 21:04

Herefrei
Reputace:   

↑ Mirek2:

Obrázek nakreslený mám a snažil jsem se to vyjádřit, ale musím přiznat že v to mám zmatek. Nevím zda mám využít toho zákonu zachování energie nebo jestli by to šlo vyjádřit i z obecné rovnice elipsy a co dosazovat za tu vzdálenost r v těch rovnicích pro velikosti poloos.

#6 15. 11. 2021 09:53 — Editoval Mirek2 (15. 11. 2021 09:57)

Mirek2

↑ Herefrei:

K vyřešení úlohy stačí ZZE (nahoře) a 2. Keplerův zákon o konstantní plošné rychlosti. Pak mi to vychází.
V místě vystřelení rakety je nutno uvážit, že plošná rychlost je vektorový součin
(viz např. vztah (22) vpravo a text nad tím: http://fyzikalniolympiada.cz/texty/druzice.pdf )

Oproti Tvému původnímu návrhu se to liší jen rychlostí v maximální výšce, která bude trochu jiná, jak se ukáže.
Omlouvám se za předchozí složitosti a matení.

#7 15. 11. 2021 12:33 — Editoval Jj (15. 11. 2021 12:37)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Mirek2:

Hezký den.

Řekl bych tudíž, že ekvivalentní postup by měl být při využití zákona zachování energie a zákona zachování momentu hybnosti. Viz

Odkaz

(kde jsem v_0 označil.jako w, jinak Wolfram nespolupracoval).

↑ Herefrei:

Pokud se mohu zeptat - z jakého zdroje pochází tato i Vaše další úlohy z poslední doby?

Pokud se tedy nemýlím.

#8 15. 11. 2021 20:17

Herefrei
Reputace:   

↑ Jj:

Děkuji mnohokrát za pomoc. Příklady mám ze školy, sám bych rád věděl zda pochází z nějaké knížky či knížek, ale dostáváme je pouze ve formě otázka+výsledek.

#9 21. 11. 2021 18:20 — Editoval laszky (21. 11. 2021 23:02)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ Herefrei:

Sice to je uz oznacene jako vyrese tema, ale jen pro zajimavost, ze k vysledku lze dospet i primo z Newtonova zakona:

[mathjax] {\displaystyle  \mathbf{r}''(t) \; = \; -\frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|^3} \mathbf{r}(t),\qquad \mathbf{r}(0) \; = \; (0,R),\qquad \mathbf{r}'(0) \; = \; v_0(\cos\alpha,\sin\alpha)} [/mathjax]

Prenasobenim diferencialni rovnice funkci [mathjax] \mathbf{r}'(t) [/mathjax], ziskame

[mathjax]  {\displaystyle \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\left(\frac{1}{2}|\mathbf{r}'(t)|^2\right) \; = \; \mathbf{r}''(t)\cdot\mathbf{r}'(t) \; = \;  -\frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|^3} \mathbf{r}(t)\cdot\mathbf{r}'(t)  \; = \; \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\left( \frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|} \right),  } [/mathjax]

takze

[mathjax] {\displaystyle \frac{1}{2}|\mathbf{r}'(t)|^2 \; = \; K +   \frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|} \quad\Longrightarrow\quad K \; = \; \frac{1}{2}|\mathbf{r}'(0)|^2 -   \frac{GM}{|\mathbf{r}(0)|} \; = \; \frac{1}{2}v_0^2 - \frac{GM}{R}.} [/mathjax]

Pro funkci [mathjax]  d(t) \; = \; \frac{1}{2} |\mathbf{r}(t)|^2   [/mathjax]  pak plati

[mathjax] {\displaystyle  d''(t) \; = \; \bigr(\mathbf{r}(t)\cdot\mathbf{r}'(t)\bigr)' \; = \; \mathbf{r}''(t)\cdot\mathbf{r}(t) + |\mathbf{r}'(t)|^2 \; = \; -\frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|} + v_0^2 - \frac{2GM}{R} + \frac{2GM}{|\mathbf{r}(t)|} \; = \; v_0^2 - \frac{2GM}{R} + \frac{GM}{|\mathbf{r}(t)|}  \; = \;  v_0^2 - \frac{2GM}{R} + \frac{GM}{\sqrt{2d(t)}} } [/mathjax]

a pocatecni podminky jsou [mathjax] d(0) = \frac{1}{2}R^2 [/mathjax] a [mathjax] d'(0) = (0,R)\cdot(v_0\cos\alpha,v_0\sin\alpha) = v_0R\sin\alpha. [/mathjax]

Pokud opet prenasobime diferencialni rovnici funkci [mathjax] d'(t) [/mathjax], ziskame

[mathjax] {\displaystyle \left(\frac{1}{2}(d'(t))^2\right)' \; = \; d''(t)\,d'(t) \; = \;   \left( v_0^2 - \frac{2GM}{R} + \frac{GM}{\sqrt{2d(t)}}\right)d'(t)  \; = \;  \left(  \left(v_0^2 - \frac{2GM}{R}\right)d(t) + GM\sqrt{2d(t)} \right)', } [/mathjax]

takze

[mathjax]   {\displaystyle \frac{1}{2}(d'(t))^2 \; = \;  C +  \left(v_0^2 - \frac{2GM}{R}\right)d(t) + GM\sqrt{2d(t)}  \quad\Longrightarrow\quad  C \; = \;  \frac{1}{2}(d'(0))^2 -   \left(v_0^2 - \frac{2GM}{R}\right)d(0) - GM\sqrt{2d(0)} \; = \;  -\frac{1}{2}v_0^2R^2\cos^2\alpha  } [/mathjax]

Zbyva zjistit, jake musi byt [mathjax]d(t),[/mathjax] aby bylo [mathjax] d'(t) = 0 [/mathjax]:

[mathjax] {\displaystyle d'(t)\;=\;0 \quad\Longleftrightarrow\quad   -\frac{1}{2}v_0^2R^2\cos^2\alpha +  \left(v_0^2 - \frac{2GM}{R}\right)d(t) + GM\sqrt{2d(t)} \; = \; 0, }   [/mathjax]

coz je kvadraticka rovnice pro neznamou [mathjax] \sqrt{d(t)} [/mathjax], ktera ma reseni:

[mathjax] { \displaystyle  \sqrt{d(t)} \; = \;  R\cdot \frac{GM \pm \sqrt{G^2M^2 - v_0^2R\cos^2\alpha(2GM-v_0^2R)}}{\sqrt{2}\cdot(2GM - v_0^2R)}.  } [/mathjax]

Znamenko plus odpovida "afeliu", minus "periheliu", takze

[mathjax] {\displaystyle  h \; = \;  \max |\mathbf{r}(t)| - R \; = \; \max \sqrt{2d(t)} - R \; = \; R\cdot \frac{GM + \sqrt{G^2M^2 - v_0^2R\cos^2\alpha(2GM-v_0^2R)}}{2GM - v_0^2R} - R \; = \; R\cdot \frac{v_0^2R-GM + \sqrt{G^2M^2 - v_0^2R\cos^2\alpha(2GM-v_0^2R)}}{2GM - v_0^2R}. } [/mathjax]

EDIT: Pro zajimavost lze z rovnice [mathjax] { \displaystyle v^2(t) \;= \; |\mathbf{r}'(t)|^2 \; = \;   v_0^2 - \frac{2GM}{R} +  \frac{2GM}{|\mathbf{r}(t)|} } [/mathjax] odvodit rychlost v nejvyssi vysce

[mathjax] {\displaystyle v  \; = \; \frac{(2GM-v_0^2R)\,v_0\cos\alpha}{GM+\sqrt{G^2M^2-v_0^2R\cos^2\alpha\,(2GM-v_0^2R)}}, } [/mathjax]

coz se pro [mathjax] {\displaystyle v_0^2 \ll \frac{2GM}{R}} [/mathjax] redukuje na znamy vzorec [mathjax] v = v_0\cos\alpha [/mathjax].  Obdobne lze upravit vzorec pro [mathjax] h[/mathjax] na

[mathjax] {\displaystyle   h \; = \; \frac{v_0^2R^2\sin^2\alpha}{GM - v_0^2R + \sqrt{G^2M^2-v_0^2R\cos^2\alpha\,(2GM-v_0^2R)}},  } [/mathjax]

coz se pro [mathjax] {\displaystyle v_0^2 \ll \frac{2GM}{R}} [/mathjax] a s vyuzitim [mathjax] {\displaystyle g = \frac {GM}{R^2} } [/mathjax] opet redukuje na dalsi znamy znamy vzorec [mathjax] {\displaystyle h = \frac{v_0^2\sin^2\alpha}{2g}} [/mathjax].

#10 22. 11. 2021 06:28

Herefrei
Reputace:   

↑ laszky:

Zajímavý postup, děkuji moc.

Zápatí