Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2021 14:35

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

Zaokrouhlování ve fyzice

Dobrý den,

V tomto textu http://fo.upol.cz/soubory/fo_zaokrouhlovani.pdf jsem se dozvědel, jak zaokrouhlovat na správný počet platných číslic. Když budu mít tedy třeba [mathjax]2,5+2.51[/mathjax], tak to zaokrouhlím na dvě platné číslice, tedy na [mathjax]5,0[/mathjax]. Když to už bude něco konkrétního ve fyzice a budu mít třeba [mathjax]s=\frac{v^{2}}{2a}[/mathjax], tak mám brát při počítání počet platných číslic té dvojky také v úvahu, nebo ta pravidla pro zaokrouhlování platí jen pro fyzikální veličiny, ale pro nějaké konstanty bez fyzikálního významu to už neplatí?

A kdybych měl třeba [mathjax]v=\frac13v_0[/mathjax], tak jak mám brát tu jednu třetinu? Mám ji brát jako číslo s někonečně mnoho platnými číslicemi, nebo ji mám v tomto ohledu ignorovat?

• (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

#2 23. 11. 2021 16:25

Mirek2

Re: Zaokrouhlování ve fyzice

Zdravím,

taková čísla bereme jako přesná, tj. pravidla se jich netýkají (mají vlastně "nekonečný počet platných míst", třeba 2 = 2,000 000 ...).
Třetinu bereme jako dělení přesným číslem 3.

U ostatních konstant (fyzikální konstanty, číslo [mathjax]\pi[/mathjax] aj.) počítáme s tolika číslicemi, aby nám "nepokazily" přesnost výpočtu.

#3 24. 11. 2021 11:35

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Zaokrouhlování ve fyzice

V každém případě - zaokrouhluje se až konečný výsledek. Mezivýsledky se počítají tak přesně, jak to je možné...

Chyba výsledku by měla pocházet jen z chyb těch vstupních dat, a né do toho vnášet nějaké dodatečné výpočetní nepřesnosti.

Zápatí