Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
V tomto textu http://fo.upol.cz/soubory/fo_zaokrouhlovani.pdf jsem se dozvědel, jak zaokrouhlovat na správný počet platných číslic. Když budu mít tedy třeba [mathjax]2,5+2.51[/mathjax], tak to zaokrouhlím na dvě platné číslice, tedy na [mathjax]5,0[/mathjax]. Když to už bude něco konkrétního ve fyzice a budu mít třeba [mathjax]s=\frac{v^{2}}{2a}[/mathjax], tak mám brát při počítání počet platných číslic té dvojky také v úvahu, nebo ta pravidla pro zaokrouhlování platí jen pro fyzikální veličiny, ale pro nějaké konstanty bez fyzikálního významu to už neplatí?
A kdybych měl třeba [mathjax]v=\frac13v_0[/mathjax], tak jak mám brát tu jednu třetinu? Mám ji brát jako číslo s někonečně mnoho platnými číslicemi, nebo ji mám v tomto ohledu ignorovat?
Zdravím,
taková čísla bereme jako přesná, tj. pravidla se jich netýkají (mají vlastně "nekonečný počet platných míst", třeba 2 = 2,000 000 ...).
Třetinu bereme jako dělení přesným číslem 3.
U ostatních konstant (fyzikální konstanty, číslo [mathjax]\pi[/mathjax] aj.) počítáme s tolika číslicemi, aby nám "nepokazily" přesnost výpočtu.
V každém případě - zaokrouhluje se až konečný výsledek. Mezivýsledky se počítají tak přesně, jak to je možné...
Chyba výsledku by měla pocházet jen z chyb těch vstupních dat, a né do toho vnášet nějaké dodatečné výpočetní nepřesnosti.