Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2021 18:28 — Editoval <h1>dydy</h1> (28. 11. 2021 18:30)

<h1>dydy</h1>
Příspěvky: 152
Reputace:   
 

Podivné kvintily v statistice ČSU

Tady v statstice ČSU jsem si našel nějaké údaje (tabulka a graf Domácnosti v ČR s různými typy počítačů) - strana 18 v pdf tady:

https://www.czso.cz/documents/10180/142 … ersion=1.3 (a vycházejte z toho, že nejdřív jsem viděl samotný graf až pak jsem dohledal tabulku)

Ten graf mi připadá hodně divný - míchá se tam pouze počítač, pouze tablet, pouze noťas a do toho KOMBINACE (což může znamenat  strikně P+T+N ale i P+T nebo P+N + N+T)

Nezajímá mě až tak tabulka (kromě Sloupce Stolní počítač - proč se liší sloupce ")1 a ")2" když poznámka je "z celkového počtu domácností a z počtu domácností s počítačem - to by se nemělo lišit - nebo se pletu? )


Původně proč jsem chtěl psát, bylo, že jsem viděl pouze samotný graf. A  bylo mi strašně divné, co tam dělají kvantily (konkrétně kvintily : ) )..... přece obor hodnot "kvantilů nemohou být procenta ale zkoumaná veličina, což v tomto případě je ano/ne - wtf"  Což se částečně vyřešilo, Jelikož v grafu chyběla sebemenší poznámka/titulek "  Příjmová skupina" Tím se to vysvětluje, že se myslí podskupiny vydělené podle příjmu.


Ale pořád mi ten graf se zdá "fušerský".

Kvintily se vysvětlily, ale hodně hlavu zamotají samotné hodnoty procent v grafu. Ty totiž operují s pouze a kombinací. Takže graf obsahuje informace, které nejsou v tabulce (muselo by tam být dalších 5 sloupců: nic, všechny 3, P+N, N+P, T+P) Samozřejmě oni tyto údaje mají V tabulce se už tedy nedočteme, kolik  jich má pouze tablet....


A za třetí, když už graf je "stacked" (tetrisový?), opravdu jsou hodnoty Kombinace správně??? To znamená že z balíku kombinace jsou vyloučeny domácnosti typu pouze pc a pouze ntb a pouze tablety nebo nebo pouze  nebo i domácnosti i domácnosti co třeba mají jen NT,NP,TP a byla by to kombinace všech 3 typů....



Celkově, zdá se vám tento graf v pořádku ?

Offline

 

#2 28. 11. 2021 19:04

Stýv
Vrchní cenzor
Příspěvky: 5692
Reputace:   215 
Web
 

Re: Podivné kvintily v statistice ČSU

Az na chybejici popisek kvintilu v grafu mi to prijde v poradku.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson