Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
venujem sa učivu limita postupnosti. Viem, že na výpočet "zložitejších" limít sa používajú vety. To všetko je v poriadku.
Zoberme si konkrétny príklad:
Výsledok je 0. Príklad som vypočítal použitím viet, ktoré súvisia s limitami postupností.
Keď chcem zistiť pri ľubovoľne kladne zvolenom
Definíciu limity postupnosti poznám. Viem, čo mám dosadiť. Avšak, príde mi to príliš komplikované na výpočet….
Môžete mi poradiť? Ďakujem :)
↑ NAItReIN:
Počítat limity podle definice je dosti krkolomné.
V čitateli i ve jmenovatel vytknu nejvyšší mocninu a pak to vykrátím.
čitatel: (n^2)*(-3+(4/n))
jmenovatel: (n^3)*(4 - (1/n^2)+2/n^3)
Ve jmenovateli zůstane n tudíž limita je nula.
↑ Richard Tuček:
Rozumiem, toto mi je úplne jasné. Taktiež rozumiem tomu, že počítanie limity postupnosti podľa definície je, ako ty píšeš, krkolomné. Práve preto máme k dispozícii vety na výpočet, pravda? :) Myslím vety o súčte, rozdieli a pod.
Doteraz som sa vždy stretol s úlohou typu vypočítajte limitu.
Zaujímalo ma, ako urobiť dôkaz priamo z definície. Ba čo viac, nie len dokázať, že pre ľubovoľne zvolené kladné epsilón, ale aj tento index nájsť. A to je ten bod, na ktorom som sa v tomto prípade zasekol.
↑ NAItReIN:Nie je potrebne najst NAJMENSIE take
↑ vlado_bb:
Ďakujem. Mám ďalšiu otázku. Keď vypočítam túto limitu pomocou už spomínaných viet, znamená to, že využijem už dokázané limity postupnosti. Aj v tomto prípade môžem konštatovať, že existuje taký index, od ktorého sú všetky ďalšie členy v epsilónovom páse? Vnímam to takto: vety slúžia na výpočet, ktorý by bol v prípade dokazovania z definície krkolomný (dajme tomu). Využijem už dokázané limity (limita pre výraz 1/n, kde n ide donekonečna, sa rovná nule).
↑ vlado_bb:
Ať se koukám, jak se koukám, tak se mi zdá, že ta nerovnost neplatí pro velká n, a proto je pro výpočet limity nepoužitelná.
↑ didik:Mas pravdu, v citateli treba uvazit iny vyraz, napr 4n^2. A v menovateli povedzme n^3.
Moja chyba, iba som to tak bez uvazovania strelil - uz nemam chut davat nejake premyslene rady, ked sem aj tak nakoniec nejaky xxxxxx hodi kompletne riesenie.