Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 05. 2022 18:00 — Editoval Andrew123 (28. 05. 2022 18:01)

Andrew123
Příspěvky: 40
Reputace:   
 

Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

Ahoj,
rád bych si doplnil vzdělání v matematice čistě pro vlastní potřebu. Mám už vystudovaný computer science a pracuji jako programátor/data scientist. Rád bych si buď vystudoval někdě čistou matematiku, ale samozřejmě ne na denním studiu, anebo si udělal nějaké certifikáty z jednotlivých oblastí VŠ matematiky. Rád bych nějakou matematiku podobnou na MFF UK, ale ta dálkové studium nenabízí. Pravděpodobně tedy asi nějakou zahraniční univerzitu, která jde studovat čistě dálkově/online. Protože si občas dělám nějaké zahraniční zkoušky z programování nebo machine learningu, tak jsem se chtěl zeptat, zda nevíte i o nějakých možnostech získání uznávaných certifikátů z oblastí jako je abstrakni algebra, matematické struktury, teorie čísel, pravděpodobnost, teorie míry atd.. Na MIT a podobnych školách jsem našel nějaké kurzy, ale není to možné ukončit nějakou zkouškou nebo certifikátem, alespoň jestli jsem teda hledal dobře.. Na portálech jako je coursera je spousta kurzu ukoncenych certifikátem, ale jsou to vesměs aplikované věci typu "Statistics and business".. Jinými slovy, nemáte někdo tipy, kde si udělat např. nějaké mezinárodně uznávané certifikace z jednotlivých a pokročilejších oblastí "čisté" VŠ matematiky? Ideálně z nějakých uznávaných univerzit.. Jednotlivé certifikáty bych navíc preferoval před dálkovým studiem, protože si to můžu lépe korigovat při práci a nejsem tak vázaný jako při klasickém studiu. V computer science je teď docela běžné si dělat takové certifikáty a mohu potvrdit, že jsou vesměs srovnatelne se semestrálním kurzem na VŠ a často jsou i obtížnější a daleko kvalitnějsí.. V matematice jsem toho ale zatím moc nenašel.. Na cenách kurzů/certifikátů mi nezáleží..

Diky za tipy a diskuzi..:-)

Offline

 

#2 28. 05. 2022 19:57

check_drummer
Příspěvky: 4624
Reputace:   99 
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

↑ Andrew123:
Ahoj, jakou máš hlavní monitavci - zvýšit si vzdělání nebo mít nějaký "papír"? Předpokládám, že spíše to druhé, protože zavrhuješ kurzy, které nejsou zakončeny certifikátem. Pak je otázka, jestli bys radši certifikát na něco co ti k ničemu nebude a nebo spíše na něco co bys mohl někdy uplatnit nebo co tě zajímá.
A existuje vůbec něco jako certifikát z vyšší matematiky?
Možná je to tím, že v matematice je vše úžeji propojeno než v informatice a že asi není tak snadné mít kurs/certifikát na jedno konkrétní téma, protože se asi budou předpokládat nějaké znalosti.
V informatice je vše více nezávislé ("rozplizlé"), zpravidla tam bývají různé stupně téže oblasti, např. něco jako Java Basic, Java Intermediate, atd.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#3 29. 05. 2022 01:24

Andrew123
Příspěvky: 40
Reputace:   
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

↑ check_drummer:

Díky za reakci. Má motivace je ideálně právě obojí, tj. naučit se něco nového a rozumět tomu a mít zároveň nějaký doklad o tom, že mám o tom opravdu nějaké znalosti. Je to vlastně stejné jako když někdo studuje matematiku na VŠ, tak se chce jednak něco naučit, tak zároveň mít i nějaký doklad o tom, že prokázal, že se něco naučil. Proč by to jinak studoval a proč by lidé chodili na "obtížné" obory? Vzdyt by si mohli sami procitat a pocitat knizky sami doma.. Neberu teď lidi, kteří to studují opravdu jen proto, aby měli jen titul.., ale ti spise budou hledat cestu nejmensiho odporu.. Pokud ten doklad je z nějaké uznávané školy, tak by to mělo znamenat, že to není jen nějaký papír, ale že ten dotycny tomu pravdepodobne i rozumí, protože by to jinak nezískal, proto hledám nějaké uznávané/prestižní certifikáty. Nejde mi tedy mít jen nějaký papír, ale když už papír, tak aby to nějak prokazovalo, že ten držitel musel opravdu prokázat, že tomu rozuměl a není to nějaký bezcenný papír.., jinak to nema smysl. Z vlastní zkušenosti vím, že některé certifikáty z programování nebo i IT lze získat opravdu jen tím, že člověk tomu opravdu rozumí a umí to použít a pak to má nějakou relevanci. Navíc to ten dotycny musel delat treba v nejakem centru, kde se musel prokázat, odevzdat všechno z kapsy, takže i opisování je vyloučeno. Na nekterych certifikacnich zkouskach muze pouzit cokoliv, ale kdyz tomu nebude rozumet, je mu to k nicemu. Já jsem nějaké certifikáty z matematiky našel, ale je to od nějakých indických univerzit a k tomu nemám jaksi moc důvěru. Osobně nevidím moc problém v propojenosti, to by ze stejneho důvodu ani nemohly být zkoušky z předmětů nebo státnice z minor oborů.. Možná by to nemusel být certifikát, ale klidně i jen nějaká zkouška.. Vlastně hledám i nějakou možnost, jestli je třeba možné takhle udělat nějakou zkoušku z nějakého předmětu, i když dotyčný není studentem toho oboru. Covid ukazal, ze jdou online vest jak prednasky, tak zkousky.. Já jsem si třeba propočítal jednu "známou" publikaci z pravdepodobnosti, ke kterému jsem měl solution manual ke zkontrolování výsledků. To je sice pekne, ale rád bych to napr. zužitkoval nějakou zkouškou, kde bych to mohl prokázat.. Zkratka, kdyz jdou delat dobre certifikaty z IT/programovani, tak to musi jit z matematiky. Stejne tak, kdyz se delaji zkousky z nejake predmetu/statnice, tak by to mohlo jit i takto.. Chapu, že to neni mozna tak atraktivni jako u IT, protože tech lidi nebude tolik, ale kdyz se uz nabizeji i napr. z machine learningu, tak nevidim rozdil to delat i v matematickych predmetech.. Navic, kdyz uz nejake univerzity zpristupnuji prednasky i ostatnim lidem.. Myslim, ze už se to třeba někde nabizi, proto bych byl rad, kdyby mi tady nekdo neco poradil..

Offline

 

#4 29. 05. 2022 01:52

check_drummer
Příspěvky: 4624
Reputace:   99 
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

A opravdu nemá MFF UK možnost externího studia?


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#5 29. 05. 2022 09:35

osman
Příspěvky: 208
Pozice: v.v.
Reputace:   
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

Ahoj,
třeba by to mohlo být mimořádné studium na matfyzu, dají se dělat i zkoušky, popsáno je to na
https://www.mff.cuni.cz/cs/studenti/cel … ne-studium


Hlavní je zápal, talent se dostaví!

Offline

 

#6 29. 05. 2022 13:08

Andrew123
Příspěvky: 40
Reputace:   
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

↑ check_drummer:

Bohuzel ne.., viz. zde https://www.mff.cuni.cz/cs/uchazeci/cas … ene-dotazy

Otevírá se kombinované studium?

V bakalářském ani v navazujícím magisterském studiu se kombinovaná forma studia již neotevírá. Oba druhy studia se otevírají pouze v prezenční formě. Podrobnosti najdete na stránkách pro bakalářské studium a pro navazující magisterské studium.

Offline

 

#7 29. 05. 2022 13:14

check_drummer
Příspěvky: 4624
Reputace:   99 
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

↑ Andrew123:
A to co píše kolega osman?


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#8 02. 07. 2022 17:36

auditor
Příspěvky: 150
Reputace:   
 

Re: Získání certifikátů z pokročilejších oblastí VŠ matematiky

↑ Andrew123:

Matematiku je možné studovat distančně na Open University, a to bc i mgr stupeň.
Viz odkaz: https://www.open.ac.uk/courses/maths/de … matics-q31

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson