Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam priklad:
a)mame 10 zien a 10 muzov. kolko je moznosti ich usadenia okolo okruhleho stola, ak ich usadzame striedavo muz,zena?
b) ak mame 12 zien a 5 muzov. kolko je moznosti usadenia okolo okruhleho stola, ak dvaja muzi nemozu sediet vedla seba?
To a) neni som si ista, ale dala by som 10!9!
Som riesila to b) a vyslo mi 12! * (12! / 5!7!) Je to dobre?
Dakujem

↑ kitchima:
10! je rozdělení různých pozic na židlích, to samé platí pro ženy, takže 10!*10!, ale ještě mohu vyměnit pozici mužů a žen, takže 2*10!*10! bych řekl já:-)

↑ kitchima:
MŽ.. MŽ.. MŽ..MŽ...MŽ..
takže pro muže je to 5! možností
mezi muži musí být žena C(5;12) a zbývajících 7 žen si může sednout libovolně 7! a zase může sedět po levici či pravici, tak krát 2
celkem 2*5!*7!*C(5;12) - bez záruky
P.S.: Tak snadné to zase ale není :-)
↑ marnes:
ja som to riesila takto:
zeny si mozu sadnut akokolvek teda 12!. je 12 volnych miest kam si mozu sadnut chlapi, ale sadnu iba na 5 miest, teda 12! / 5!7!
tak tato moja uvaha je zla? a ten prvy priklad by mal byt dobre. to je tak, ze zien je desat, teda 10!, to iste muzi. ale musia sediet na striedacku, takze akoby tvorili pary, tak 10!10! / 10!. a teda to je 10!9!

↑ kitchima:
Tady se omlouvám, zcela jsem nepochopil zadání. Měl jsem zato, že počet židlí a lidí je stejný i u toho b)

↑ kitchima:
A máš pro a) správný výsledek? Moje úvaha byla tato a taky si myslím, že je OK
MZMZMZMZMZMZMZMZMZMZ jestli jsou takto poskládání, nebo jsou u stolu je jedno
M 10!
Z 10!
jakákoliv možnost M se kombinuje s jakoukoliv možností Z - proto 10!*10!
a ještě si mohou M a Z přesednout
ZMZMZMZMZMZMZMZMZMZM
proto x2
↑ marnes:
No ale to bude dobře, jen když ty židle budou označené, abys to mohl poznat.
A pak taky záleží na tom, jak definuješ stejné rozesazení. Např. když jedno na druhé můžu převést pootočením, jsou to dvě, nebo jedno rozesazení?

↑ zdenek1:
To byl můj návrh řešení. Takže zřejmě tam nebude ta dvojka. A zbytek? Rád se něco přiučím tvým návrhem:-)
Když teda budu přemýšlet dál, tak místo 2x bych to násobil 20 x, jelikož pro jednu možnost rozesazení MZ mohou sedět postupně na 20 židlých. Já předpokládám, že je rozdíl sedět " u okna nebo u dveří", takže dle mě ty židle jako by opravdu byly rozlišitelné.
↑ marnes:
Já nemám žádný speciání návrh. Mě šlo jen o to jestli na obrázku jsou tři různá rozesazení,
dvě, nebo jen jedno.
pokud jsou to tři různá rozesazení, pak si myslím, že to tvoje řešení je dobře.
pokud jsou to dvě (tj. první dvě jsou stejná, ale třetí je jiná) tak si myslím, že to je
9!.10! (muže rozesazuji bez pevného souřadného systému, takže 10 otočení mi splyne v jedno rozesazení -> 9!, ale jakmile muže jednou rozesadím, vytvoří mi systém pro ženy -> 10!)
pokud je to jen jedno rozesazení, pak si nejsem jistý. těch 9!10! budu muset ještě něčím vydělit, ale nevím jestli to bude zrovna dvojka (překlopení kolem osy, ale ono jich je víc, a některá překlopení by mohla splývat)

↑ zdenek1:
Podle mě jsou ty tvé tři obrázky tři různé situace rozesazení, jelikož ti lidé sedí na jiných židlích. Prostě přijdu do místnosti a je nějaké dané umístění židlí. Přece s tím stolem a židlemi nebudu otáčet?