Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
chtěl bych požádat o pomoc s rešením následujícího příkladu.
Rovnice hydrogenace furanu na tetrahydrofuranu:
[mathjax]C_{4}H_{4}O (g)+2H_{2}(g)=C_{4}H_{8}O(g)[/mathjax]
Určete, která reakce převládne ve směsi, obsahující [mathjax]20mol.\% [/mathjax] tetrahydrofuranu, [mathjax]50mol.\% [/mathjax] vodíku a [mathjax]30mol.\% [/mathjax] furanu za dané teploty a tlaku.
Teplota: [mathjax]T=450K[/mathjax] (standartní stav: [mathjax]f^{0}=101,32kPa[/mathjax])
Rovnovážná konstanta: [mathjax]K=0,511[/mathjax]
Tlak: [mathjax]p=600kPa[/mathjax]
Řešení:
[mathjax]\Delta G_{r}^{O}=-R\cdot T\cdot ln(K)=-8,314\cdot 450\cdot ln(0,511)=2512J\cdot mol^{-1}[/mathjax]
[mathjax]\Delta G_{r}=\Delta G^{O}_{r}+R\cdot T\cdot ln(\prod_{i=1}^{k}a^{\nu _{i}}_{i})[/mathjax]
kde
[mathjax]a_{i}=\frac{n_{i}\cdot p}{f^{o}\cdot \sum_{i}^{}n_{i}}[/mathjax]
Nevychází mi druhý výraz pro změnu Gibbsovy energie, který v sobě obsahuje okamžité aktivity reakčních složek. Člen [mathjax]\Delta G^{O}_{r}[/mathjax] vychází správně, ale celkový výsledek neodpovídá. Nejsem si jistý, jak správně dosadit za aktivity (konkrétně u látkového množství).
Díky za pomoc
↑ galow:
Ahoj, skús aj napr. tu
https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … .html#avpr
pietro napsal(a):
↑ galow:
Ahoj, skús aj napr. tu
https://old.vscht.cz/fch/prikladnik/pri … .html#avpr
Ahoj, diky za odkaz, koukal jsem na to, ale musim rict, ze jsem tam nenasel vysvetleni, jak spravne dosadit do aktivity, aby to vyslo.
Dal by sem nekdo prosim ukazku vypoctu? Diky moc
↑ galow:
Posielam pre p=200, pre p=600 analogicky
dG0=-8.314*450*ln(0.511)=2512J/mol
Stechiometria
1A+2B=1C
Zloženie pri štarte
xa=0.3, xb=0.5, xc=0.2
aktivity
aa=xa*(p/f0)
ab=xb*(p/f0)
ac=xc*(p/f0)