Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 05. 11. 2022 16:02

Jelito
Zelenáč
Škola: VŠB Ostrava
Pozice: Student
Reputace:   

Rovnovážná molární konstanta

Zdravím, potřebuji poradit ohledně výpočtu konstant. Znění zadání:
"Syntéza NH3 byla pozorována při teplotě 400°C. Bylo zjištěno, že rovnovážná plynná směs obsahuje 5 mol% NH3 při celkovém tlaku 101325 Pa. Výpočtěte hodnoty Kp a Kc při dané teplotě."
Mám v planu postupovat tak, že nejprve zjistim hodnotu molární konstanty Kx a následně dalšími přepočty přes vzorce
[mathjax]K_{p}=K_{x}\cdot (P_{r})^{\Delta \nu }_{reakce}[/mathjax]    a   [mathjax]K_{c}=K_{p}\cdot (p^{0}/1000\cdot C^{0}\cdot R\cdot T)[/mathjax]    získám hodnoty zadaných konstant. Problém je, že nevím, jak získat hodnoty molarnich zlomků reaktantů abych mohla  vypočítat Kx a dále pak pokračovat v těchto přepočtech (vím že produkt NH3 ma molární zlomek 0,05). Můžete me prosím nasměrovat, jak se dopracuji k těmto molárním zlomkům? Děkuji :-)

• (téma jako vyřešené označil(a) Jelito)

#2 06. 11. 2022 10:10

pietro
Reputace:   187 

Re: Rovnovážná molární konstanta

#3 06. 11. 2022 10:52

Jelito
Zelenáč
Škola: VŠB Ostrava
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Rovnovážná molární konstanta

↑ pietro:
Ahoj, tak tenhle příspěvek jsem nenašla jak jsem brouzdala na forum. Moc děkuji za odkaz. :-)

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech