Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 03. 01. 2023 14:35

Pepikriba
Zelenáč
Pozice: Student SŠ
Reputace:   0 

Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

Dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o radu a názor na nápad, který mě napadl při čtení o Michelsnově-Morleyově experimentu. Nešlo by vytvořit analogickou sestavu jako u tohoto experimentu, kde by světlo nahrazoval zvuk a tedy by bylo možné přesně měřit proudění vzduchu a pokud by přístroj byl v izolovaném prostředí i rychlost? Podle mě by to byl zajímavý experiment. Předem děkuji za odpovědi.

#2 03. 01. 2023 19:13

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

Ahoj,
funguje to i v optice, ale interferenční posuv je malý, protože index lomu vzduchu je blízký 1. Místo Michelsona je k tomu vhodnější Mach-Zehnderův interferometr. Ten se někdy používá na měření rychlosti proudění kapalin. Podívej se např. do Wikipedie na "Fizeaův experiment". V anglické verzi jsou i základní vztahy pro kvantitativní odhad efektu.

O akustické analogii jsem zatím nepřemýšlel. Mělo by to být realizovatelné, ale teď mě zrovna nenapadá, jak by se měřila interference (zázněje?).

#3 04. 01. 2023 19:09

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

↑ medvidek:
No úplně stejně jako u světla - nastavilo by se to tak, aby v klidu byly ty dva signály přesně v protifázi, takže by se navzájem vyrušili. No a když by se s tím pohlo, tak už by se nevyrušili úplně - a zvuk by bylo možné slyšet či detekovat.

Akorát nevím, jak by se pro zvuk dělaly ty polopropustná zrcadla. Asi by se to muselo narafičit trochu jinak. Ale jinak s tím nevidím žádný problém, vzhledem k tomu, že vlnová délka na kmitočtu 1kHz je kolem 30cm, tak by na to mohly stačit dva reproduktory - jeden vpředu, druhý vpravo, a jeden mikrofon přesně uprostřed. Díky tomu, že zvuk se šíří o mnoho řádů pomaleji než světlo, tak nás nemusí trápit, že k reproduktorům povedou nějak dlouhé dráty.

Ovšem určitě existují snadnější způsoby, jak měřit rychlost větru...Michelson-Morleyův experiment byl navržen hlavně proto, že ten ether, kterým se mělo světlo šířit, s ničím jiným neinteraguje. Zatímco se vzduchem tenhle problém není.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech