Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2023 14:35

Pepikriba
Zelenáč
Příspěvky: 4
Pozice: Student SŠ
Reputace:   
 

Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

Dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o radu a názor na nápad, který mě napadl při čtení o Michelsnově-Morleyově experimentu. Nešlo by vytvořit analogickou sestavu jako u tohoto experimentu, kde by světlo nahrazoval zvuk a tedy by bylo možné přesně měřit proudění vzduchu a pokud by přístroj byl v izolovaném prostředí i rychlost? Podle mě by to byl zajímavý experiment. Předem děkuji za odpovědi.

Offline

 

#2 03. 01. 2023 19:13

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Příspěvky: 860
Reputace:   53 
 

Re: Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

Ahoj,
funguje to i v optice, ale interferenční posuv je malý, protože index lomu vzduchu je blízký 1. Místo Michelsona je k tomu vhodnější Mach-Zehnderův interferometr. Ten se někdy používá na měření rychlosti proudění kapalin. Podívej se např. do Wikipedie na "Fizeaův experiment". V anglické verzi jsou i základní vztahy pro kvantitativní odhad efektu.

O akustické analogii jsem zatím nepřemýšlel. Mělo by to být realizovatelné, ale teď mě zrovna nenapadá, jak by se měřila interference (zázněje?).

Offline

 

#3 04. 01. 2023 19:09

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4874
Reputace:   125 
 

Re: Akustická analogie k Michelsonovo-Morleyho experimentu

↑ medvidek:
No úplně stejně jako u světla - nastavilo by se to tak, aby v klidu byly ty dva signály přesně v protifázi, takže by se navzájem vyrušili. No a když by se s tím pohlo, tak už by se nevyrušili úplně - a zvuk by bylo možné slyšet či detekovat.

Akorát nevím, jak by se pro zvuk dělaly ty polopropustná zrcadla. Asi by se to muselo narafičit trochu jinak. Ale jinak s tím nevidím žádný problém, vzhledem k tomu, že vlnová délka na kmitočtu 1kHz je kolem 30cm, tak by na to mohly stačit dva reproduktory - jeden vpředu, druhý vpravo, a jeden mikrofon přesně uprostřed. Díky tomu, že zvuk se šíří o mnoho řádů pomaleji než světlo, tak nás nemusí trápit, že k reproduktorům povedou nějak dlouhé dráty.


Ovšem určitě existují snadnější způsoby, jak měřit rychlost větru...Michelson-Morleyův experiment byl navržen hlavně proto, že ten ether, kterým se mělo světlo šířit, s ničím jiným neinteraguje. Zatímco se vzduchem tenhle problém není.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson