Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 19. 03. 2023 15:58

check_drummer
Reputace:   106 

Plná láhev se nerozbila

Ahoj,
nedávno se mi stala takové věc. Mám litrovou skleněnou lahev celou naplněnou moštem. Upadla mi na betonovou podlahu z výšky cca 30cm a nic se jí nestalo. Napadlo mě, zda paradoxně to, že byla plná, ji mohlo ochránit před rozbitím - přestože byla těžší, ovšem ta tekutina mohla působit jako jakýsi "tlumič nárazu".
Lze to nějak vyvětlit? Možná to byla prostě jen náhoda.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 19. 03. 2023 17:22

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Plná láhev se nerozbila

Těžko říct, měl by platit Murphyho princip, že pravděpodobnost rozbití láhve je přímo úměrná ceně té kapaliny uvnitř (nebo ještě lépe škodě, která z toho vzejde).

Ale z jednoho experimentu se těžko určuje pravděpodobnost ... asi budeš muset lahví pustit na podlahu více (s různými náplněmi).

#3 19. 03. 2023 19:38

check_drummer
Reputace:   106 

↑ MichalAld:
No a co třeba pokusy, kdy lze zvukem rozbít sklenici? Co když sklenici naplním, lze ji pak také tak snadno zvukem rozbít? Asi tam bude jiná rezonanční frekvence, ale otázka je, zda k rozbití dojde tak snadno jako u prázdné, podle mě ne....

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 19. 03. 2023 20:31

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Jsem si celkem jistý, že když do ní naliješ šáňo (nebo malinovou limonádu) tak ji zvukové vibrace nechají úplně netknuté. Pokud v ní bude jen voda ... tak to bůh suď.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech