Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vo svietniku sú dve sviečky, ktoré majú rovnakú výšku. Prvá zhorí za päť hodín a druhá za tri hodiny. Obe sviečky zapálime naraz. Po koľkých minútach bude prvá sviečka trikrát vyššia ako druhá ?
Dobrý deň, prosím mohli by ste mi pomôcť s týmto príkladom a dali mi nejaké rady.
↑ Laura0002:
Moje první myšlenka je určit, jaká část svíčky shoří za 1 minutu a pak vytvořit rovnici.
A je to určitě příklad ZŠ?
↑ Laura0002:Pre mna je zasa prirodzene (ale nie zakladoskolske) uvedomit si, ze dlzka zavisi od casu linearne. Nasiel by som si funkcie f, g pre obe sviecky a zistil, kedy je f(t)=3g(t).
↑ vlado_bb: funkcie ešte neviem riešiť videla som pár príkladov keď som čítala knihy ale ešte som nepočítala maximálne iba také jednoduché sa mi zdá že to bolo o bazéne kde pritekala voda a mala sa napísať funkcia čo vyjadrovala závislosť vody v tom bazéne od času. Je to dávno čo som to riešila ale ak by ste mi to v tomto príklade tú funkciu v rýchlosti vysvetlili tak by som to mohla zvládnuť.
↑ Laura0002:
Výšku svíčky bych si označil v
První shoří za 5 hodin, takže za minutu shoří [mathjax]\frac{v}{300}[/mathjax]
Druhá podobně.
Za hledaný čas svíčka shoří o [mathjax]t\frac{v}{300}[/mathjax] a zůstane [mathjax]v-t\frac{v}{300}[/mathjax]
Podobně pro druhou.
Nakonec vytvoříme rovnici, že pomaleji hořící bude 3x vice a tu řešíme.
↑ Laura0002:
Ahoj, a ty jsi rodič nebo žákyně? Když píšeš, že je dávno co jsi takové úlohy řešila....
Měli jste už funkce? A rovnice?
↑ check_drummer: len keď si doma sama čítam knihy tak dakedy aj počítam rôzne príklady a funkcie som veľmi dávno videla.
↑ Laura0002:
Dobré je se taky zeptat nejprve rodičů.
Lepší je tedy používat jen pojmy, které jste brali, ty doposud neprobírané by učitel nemusel uznat.
PS: Jen se podivuji, že jsou žáci zákaldní školy vzhůru ještě po půlnoci a navíc se touto dobou zabývají matematikou. :-)
↑ check_drummer: no ja sa to neučím do školy ale po mimo školy to počítam lebo sa pripravujem na mat. Olympiádu chcela by som ísť na budúci rok a ma to tiež zaujíma takže sa rada aj nové naučím. A večer píšem preto lebo vtedy sa mi najlepšie sústredí.
↑ Laura0002:
Mám stejný výsledek. Zkouška funguje.