Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2023 11:47

Freyaidk
Zelenáč
Škola: FPE ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Užití stejnolehlosti a geometrická transformace

Dobrý den, mám zde 2 úlohy, které nevím, jak řešit.

1. Jsou dány 2 různoběžky a, c a bod S neležící na žádné z nich. Sestrojte čtverec se středem S tak, aby A ∈ a a C ∈ c.
2. Pomocí stejnolehlosti narýsujte trojúhelník, když známe: a − b > 0, β, γ.

Děkuji moc za pomoc.

#2 23. 04. 2023 13:25

surovec
Reputace:   24 

Re: Užití stejnolehlosti a geometrická transformace

↑ Freyaidk:
1. Při jakém zobrazení se A zobrazí do C (je-li dáno S)?
2. Jakmile jsou dány dva úhly, sestrojíš podobný trojúhelník a jen ho náležitě zvětšíš (zmenšíš).

#3 23. 04. 2023 13:42

Freyaidk
Zelenáč
Reputace:   

↑ surovec:
1. Já nemám zadané ani A, ani C, proto nevím, kde začít. Mám zadané pouze ty dvě různoběžky a bod S.
2. Když ale udělám náhodný trojúhelník s úhly β a γ a a-b nebude menší než 0, co na tom změní, když ten trojúhelník zvětším/změnším? A na druhou stranu, když už sestrojím ten trojúhelník, kde bude platit, že a-b>0, proč bych ho zvětšovala/změnšovala?
Omlouvám se, jestli jsou to špatné dotazy, já na geometrii asi vážně nemám hlavu.

#4 23. 04. 2023 17:43

krakonoš
Reputace:   34 

↑ Freyaidk:
Ahoj!
Možná by k cíli vedl postup, že sestrojíme dvě rovnoběžky a',a'' s přímkou a tak, že a' prochází bodem S, ta a'' má pak stejnou vzdálenost od a' jako má a od a'.
Totéž pro b.
Vzniknou tam 4 obdélníky, stačí pak sestrojit úhlopříčky, které  leží na přímce , která protíná a,b.
Máme pak úhlopříčku čtverce, druhá je na ní kolmá a má stejnou velikost.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#5 23. 04. 2023 18:00

Freyaidk
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju, ale tenhle příklad jsem snad už nějak vymyslela. Zvolila jsem si pomocný bod A' na přímce a, tím jsem vedla přímku bodem S a vytvořila obraz bodu A' (X) ve středové souměrnosti se středem S. Potom jsem vedla rovnoběžku s přímkou a bodem X. Průsečík téhle rovnoběžky s přímkou c mi tedy dal bod C a bylo hotovo. Snad je to tedy správný postup a nehodí mi to na hlavu.

#6 23. 04. 2023 18:34 — Editoval Jj (23. 04. 2023 18:43)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Freyaidk:

Hezký den.

Předpokládám,  že u prvního příkladu je (pro přehlednost) asi vhodné vrátit se  k radě kolegy ↑ surovec:: Řekl bych, že A do C se zobrazí ve středové souměrnosti se středem S.

Polohu bodu A sice neznáme, ake Víme, že  leží někde na přímce a, tudíž bod C leží na jejím obrazu a' v uvedené středové souměrnosti a současně má ležet na přímce b. Tudíž bod  C leží v průsečíku přímek  a' x b.

atd.

Pokud se tedy nemýlím.

#7 23. 04. 2023 18:39

krakonoš
Reputace:   34 

↑ Freyaidk:
Co se druhého příkladu týče, lze sestrojit stranu a-b =|BX| s úhlem beta, pak na přímce BX napravo od bodu X sestrojit pomocný rovnoramenný trojúhelník o vrcholovém úhlu gama, s jeho základnou vést rovnobežku bodem X, tato rovnoběžka protne rameno gama úhlu v bodě V. S tímto ramenem vedeme opět rovnobežku, která nám zajistí nový již žádoucí úhel gama

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

Zápatí