Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosím Vás vedel by mi niekto poradiť s riešením tohto dvojného integrálu?
[mathjax]\int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/x+y)dydx[/mathjax]
ak
[mathjax]1\le x\le 2[/mathjax]
[mathjax]2x\le y\le 6-x[/mathjax]
Skúšala som si to rozdelit na dva integrály [mathjax]\frac{1}{x}[/mathjax] a [mathjax]\frac{1}{y}[/mathjax] a zintegrvat podla dy. Prvý integral vyšiel [mathjax]\int_{1}^{2}\frac{6-3x}{x}dx[/mathjax] a druhy [mathjax]\int_{1}^{2}(ln|6-x|-ln|2x|)dx[/mathjax]...nie som si istá doterajším postupom ani ako by som mohla pokračovať ďalej. Vysledok by mal byť (asi) -ln(2)+1
Také zdravím,
v zadání je y a ne 1/y s kterým jsi počítala. Když to vyiintegruješ podle y, tak ti vyjdou dva integrály a ty by se
měly také spočítat, ne :) ?
Desperate napsal(a):
Zdravím,
prosím Vás vedel by mi niekto poradiť s riešením tohto dvojného integrálu?
[mathjax]\int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/x+y)dydx[/mathjax]
ak
[mathjax]1\le x\le 2[/mathjax]
[mathjax]2x\le y\le 6-x[/mathjax]
Skúšala som si to rozdelit na dva integrály [mathjax]\frac{1}{x}[/mathjax] a [mathjax]\frac{1}{y}[/mathjax] a zintegrvat podla dy. Prvý integral vyšiel [mathjax]\int_{1}^{2}\frac{6-3x}{x}dx[/mathjax] a druhy [mathjax]\int_{1}^{2}(ln|6-x|-ln|2x|)dx[/mathjax]...nie som si istá doterajším postupom ani ako by som mohla pokračovať ďalej. Vysledok by mal byť (asi) -ln(2)+1
↑ Desperate:
Hezký den.
Z Vašeho postupu mám takový vtíravý dojem, že se (možná) snažíte počítat integrál
[mathjax]\displaystyle \int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/(x+y))dydx [/mathjax],
jehož výledek je totiž (viz Odkaz) skutečně = 1-ln 2
(WF užívá log x jako ln x).
V tom případě by ovšem integrand nešlo rozdělit tak, jak uvádíte. Bylo by myslím nutno integrovat
[mathjax]\displaystyle \int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/(x+y))dydx = \int_{1}^{2} \Big[ln |x+y|\Big]_{2x}^{6-x}dx [/mathjax]
Pokud se pletu, tak viz příspěvek kolegyně ↑ Pomeranc:.
↑ Jj:
Vďaka za odpoveď !
Právdu máte, nesprávne som uvažovala.
Takže po dosadení hraníc mi vyšlo [mathjax]\int_{1}^{2}ln|x+6-x|dx-\int_{1}^{2}ln|x+2x|dx[/mathjax]
= [mathjax]\int_{1}^{2}ln|6|dx - \int_{1}^{2}ln|3x|dx[/mathjax] teraz mám dva integrály pri prvom dam ln(6) pred zátvorku a dostadím hranice takže prvý integrál by mal vyjsť [mathjax]ln|6|+1[/mathjax] pri druhom integráli použijem substistuciu 3x = t z čoho dostávam [mathjax]\frac{1}{3}\int_{1}^{2}ln|t|dt[/mathjax] , nasledne použijem per partes (u = lnt, u´=1/t, v´ = 1, v = t) čo vyjde [mathjax]\frac{1}{3}(lnt*t-\int_{1}^{2}1dt) = \frac{1}{3}ln|3x|*3x-1[/mathjax].
Pravdepodobne stále robím niekde chybu lebo k výsledku 1-ln(2) sa neviem dostať. Vedeli by ste mi ešte trochu poradiť?
edit: ešte by sa vlastne mali zmeniť asi aj hranice pri substitucii.
↑ Desperate:
Řekl bych, že můžete jednoduše vypustit znaky absolutní hodnoty, protože integrujete jen pro x > 0 (v mezích od 1 do 2).
A jistě je nutno podle zvolené substituce upravit i meze integrálu (nebo se po integraci vrátit "inverzní" substitucí k původní proměnné).