Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2023 21:56

Desperate
Zelenáč
Reputace:   

Dvojný intergral

Zdravím,

prosím Vás vedel by mi niekto poradiť s riešením tohto dvojného integrálu?

[mathjax]\int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/x+y)dydx[/mathjax]

ak

[mathjax]1\le x\le 2[/mathjax]
[mathjax]2x\le y\le 6-x[/mathjax]

Skúšala som si to rozdelit na dva integrály [mathjax]\frac{1}{x}[/mathjax] a [mathjax]\frac{1}{y}[/mathjax] a zintegrvat podla dy. Prvý integral vyšiel [mathjax]\int_{1}^{2}\frac{6-3x}{x}dx[/mathjax] a druhy [mathjax]\int_{1}^{2}(ln|6-x|-ln|2x|)dx[/mathjax]...nie som si istá doterajším postupom ani ako by som mohla pokračovať ďalej. Vysledok by mal byť (asi) -ln(2)+1

#2 28. 04. 2023 23:57

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

Re: Dvojný intergral

Také zdravím,

v zadání je y a ne 1/y s kterým jsi počítala.  Když to vyiintegruješ podle y, tak ti vyjdou dva integrály a ty by se
měly také spočítat, ne :) ? 

Desperate napsal(a):

Zdravím,

prosím Vás vedel by mi niekto poradiť s riešením tohto dvojného integrálu?

[mathjax]\int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/x+y)dydx[/mathjax]

ak

[mathjax]1\le x\le 2[/mathjax]
[mathjax]2x\le y\le 6-x[/mathjax]

Skúšala som si to rozdelit na dva integrály [mathjax]\frac{1}{x}[/mathjax] a [mathjax]\frac{1}{y}[/mathjax] a zintegrvat podla dy. Prvý integral vyšiel [mathjax]\int_{1}^{2}\frac{6-3x}{x}dx[/mathjax] a druhy [mathjax]\int_{1}^{2}(ln|6-x|-ln|2x|)dx[/mathjax]...nie som si istá doterajším postupom ani ako by som mohla pokračovať ďalej. Vysledok by mal byť (asi) -ln(2)+1

#3 29. 04. 2023 02:14

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Desperate:

Hezký den.

Z Vašeho postupu mám takový vtíravý  dojem, že se (možná) snažíte počítat integrál
[mathjax]\displaystyle \int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/(x+y))dydx [/mathjax],
jehož výledek je totiž (viz Odkaz)  skutečně = 1-ln 2
(WF užívá log x jako ln x).

V tom případě by ovšem integrand nešlo rozdělit tak, jak uvádíte. Bylo by myslím nutno integrovat
[mathjax]\displaystyle \int_{1}^{2}\int_{2x}^{6-x}(1/(x+y))dydx = \int_{1}^{2} \Big[ln |x+y|\Big]_{2x}^{6-x}dx [/mathjax]

Pokud se pletu, tak viz příspěvek kolegyně ↑ Pomeranc:.

Pokud se tedy nemýlím.

#4 29. 04. 2023 11:02 — Editoval Desperate (29. 04. 2023 13:51)

Desperate
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:

Vďaka za odpoveď !

Právdu máte, nesprávne som uvažovala.

Takže po dosadení hraníc mi vyšlo [mathjax]\int_{1}^{2}ln|x+6-x|dx-\int_{1}^{2}ln|x+2x|dx[/mathjax]
[mathjax]\int_{1}^{2}ln|6|dx - \int_{1}^{2}ln|3x|dx[/mathjax] teraz mám dva integrály pri prvom dam ln(6) pred zátvorku a dostadím hranice takže prvý integrál by mal vyjsť [mathjax]ln|6|+1[/mathjax] pri druhom integráli použijem substistuciu 3x = t  z čoho dostávam [mathjax]\frac{1}{3}\int_{1}^{2}ln|t|dt[/mathjax] , nasledne použijem per partes (u = lnt, u´=1/t, v´ = 1, v = t) čo vyjde [mathjax]\frac{1}{3}(lnt*t-\int_{1}^{2}1dt) = \frac{1}{3}ln|3x|*3x-1[/mathjax].

Pravdepodobne stále robím niekde chybu lebo k výsledku 1-ln(2) sa neviem dostať. Vedeli by ste mi ešte trochu poradiť?

edit: ešte by sa vlastne mali zmeniť asi aj hranice pri substitucii.

#5 02. 05. 2023 06:50

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ Desperate:

Řekl bych, že můžete jednoduše vypustit znaky absolutní hodnoty, protože integrujete jen pro x > 0 (v mezích od 1 do 2).

A jistě je nutno podle zvolené substituce upravit i meze integrálu (nebo se po integraci vrátit "inverzní" substitucí k původní proměnné).

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí