Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, jsem už dnes úplně dutý, a nemohu se dobrat řešení rovnice [mathjax]y''+y=9+7\mathrm{e}^{-2x}[/mathjax] s počátečními podmínkami [mathjax]y(0)=1,y'(0)=2[/mathjax]. Přes Lalaceovu transformaci jsem se dostal k rovnici [mathjax]p^{2}Y(x)-py(0)-y'(0)+Y(p)=\frac{9}{p}+\frac{7}{p+2}=\frac{16p+18}{p(p+2)}[/mathjax] a tedy [mathjax]p^{2}Y(p)-p-2+Y(p)=\frac{16p+18}{p(p+2)}[/mathjax] a odtud[mathjax]Y(p)=\frac{p^3+6p^2+20p+18}{p(p+2)(p^2+1)}[/mathjax] a tedka vůbec nemohu přijít na nějaký normální rozklad na parciální zlomky. Wolfram mi také výraz nerozložil.
Mě taky přijde, že používat Laplaceovu transformaci věc spíš komplikuje než zjednodušuje. Rovnice
[mathjax]y''+y=0[/mathjax]
je rovnice harmonického oscilátoru (s [mathjax]\omega^2=1[/mathjax]), a i když to nevíme, tak dosazením "pokusného řešení" [mathjax]y=Ae^{\lambda x}[/mathjax] zjistíme, že možné hodnoty [mathjax]\lambda [/mathjax] jsou [mathjax]\lambda = \pm 1[/mathjax], tedy obecné řešení je
[mathjax]y = A e^{ix} + B e^{-ix} = C \sin(\omega x + \varphi)[/mathjax]
No a dál - odezva takovýchto lin. dif. rovnic (které nemají póly v nule) na konstantní signál je zase konstantní signál. Stačí zjistit, jak velký.
[mathjax]y'' + y = 9 => y=Q[/mathjax]
Dosazením zjistíme jak velké to Q je, v tomto případě je to triviální.
No a odezva na [mathjax]y=A e^{kx}[/mathjax] je zase [mathjax]y=P e^{kx}[/mathjax], nemůže to být nic jiného. Zase stačí dosadit a najít jaké musí být P.
(pozor si musíme dát jen na rovnice, co mají póly v nule, jako by byla třeba rovnice [mathjax]y'=9[/mathjax], tam je to trochu složitější).
Stránky: 1