Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2023 18:34 — Editoval Matytus (06. 05. 2023 18:52)

Matytus
Pozice: žák
Reputace:   

Laplaceova transformace

Ahoj, jsem už dnes úplně dutý, a nemohu se dobrat řešení rovnice [mathjax]y''+y=9+7\mathrm{e}^{-2x}[/mathjax] s počátečními podmínkami [mathjax]y(0)=1,y'(0)=2[/mathjax]. Přes Lalaceovu transformaci jsem se dostal k rovnici [mathjax]p^{2}Y(x)-py(0)-y'(0)+Y(p)=\frac{9}{p}+\frac{7}{p+2}=\frac{16p+18}{p(p+2)}[/mathjax] a tedy [mathjax]p^{2}Y(p)-p-2+Y(p)=\frac{16p+18}{p(p+2)}[/mathjax] a odtud[mathjax]Y(p)=\frac{p^3+6p^2+20p+18}{p(p+2)(p^2+1)}[/mathjax] a tedka vůbec nemohu přijít na nějaký normální rozklad na parciální zlomky. Wolfram mi také výraz nerozložil.

• (téma jako vyřešené označil(a) Matytus)

#2 06. 05. 2023 19:32

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Laplaceova transformace

↑ Matytus:

Hezký den.

Wolfram:

Odkaz

Pokud se tedy nemýlím.

#3 06. 05. 2023 19:49

Bati
Reputace:   192 

Ahoj,
je nutne pouzit L. trans.? Jinak totiz reseni je videt na prvni pohled... staci si predstavit derivace prave strany rovnice a pridat sin, cos (homogenni cast)

#4 06. 05. 2023 20:18

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Mě taky přijde, že používat Laplaceovu transformaci věc spíš komplikuje než zjednodušuje. Rovnice

[mathjax]y''+y=0[/mathjax]

je rovnice harmonického oscilátoru (s [mathjax]\omega^2=1[/mathjax]), a i když to nevíme, tak dosazením "pokusného řešení" [mathjax]y=Ae^{\lambda x}[/mathjax] zjistíme, že možné hodnoty [mathjax]\lambda [/mathjax] jsou [mathjax]\lambda = \pm 1[/mathjax], tedy obecné řešení je

[mathjax]y = A e^{ix} + B e^{-ix} = C \sin(\omega x + \varphi)[/mathjax]

No a dál - odezva takovýchto lin. dif. rovnic (které nemají póly v nule) na konstantní signál je zase konstantní signál. Stačí zjistit, jak velký.

[mathjax]y'' + y = 9 => y=Q[/mathjax]

Dosazením zjistíme jak velké to Q je, v tomto případě je to triviální.

No a odezva na [mathjax]y=A e^{kx}[/mathjax] je zase [mathjax]y=P e^{kx}[/mathjax], nemůže to být nic jiného. Zase stačí dosadit a najít jaké musí být P.

(pozor si musíme dát jen na rovnice, co mají póly v nule, jako by byla třeba rovnice [mathjax]y'=9[/mathjax], tam je to trochu složitější).

#5 07. 05. 2023 07:46

Matytus
Pozice: žák
Reputace:   

Všem moc děkuji za cenné rady. V zadání bylo přímo, aby se rovnice řešila přes Laplaceovu transformaci.

Zápatí