Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
pomaham kamaratke s testovanim hypotez na jej diplomku, lebo som si myslel, ze to bude jednoduche, no tak trosku som sa zamotal, nakolko ma viacero merani pre kazdeho pacienta pred a po aplikovani istej zmeny a ku tomuto sa mi akosi nedari najst ziadne zdroje, ako s tym pracovat.
Presnejsie sa jedna o merania tepu, pocet nadychov, saturacia krvi O2, cas v minutach kym dieta zaspi a hodnotu EDIN. Vsetky merania su robene pocas niekolkych hodin v prvy den bez zvuku bieleho sumu v pozadi a v druhy den s bielym sumom v pozadi. Ak by tu bolo len jedno meranie bez sumu a jedno so sumom, tak by som len pouzil parovy t-test na skupiny hodnot bez a so sumom, no neviem sa vysporiadat s tym, co mam robit, ak je tam viacero merani kazdy den. Rozmyslal som, ze spravim strednu hodnotu tychto merani a vypocitam to na nich, no neviem, ci je to spravny postup alebo nie.
Dalsia vec je, ze pri tepe su este 2 merania kazdu hodinu, kazdy den, jedno je pred tym, ako s dietatom nieco cvicili a druhe je po tom, cize pravdepodobne potrebujem porovnavat naraz 2 stredne hodnoty, kde kazde ma este viacero merani.
Data vyzeraju pre kazde dieta takto:
https://ibb.co/ssKyBh9
Hypotezy:
1. H0 - deti zaspavaju kratsie bez sumu ako so sumom, teda m0<=m1.
H1 - deti zaspavaju rychlejsie pri hrani sumu na pozadi, teda m0>m1.
2. H0 - deti maju nizsi tep, ked na pozadi nehra biely sum ako ked hra, teda m0.1<=m1.1 a m0.2<=m1.2. (2 stredne hodnoty, lebo mame merania pred a po cviceni)
H1 - deti maju nizsi tep, ked na pozadi hra biely sum, teda m0.1>m1.1 a m1.2>m0.2. (2 stredne hodnoty, lebo mame merania pred a po cviceni)
3. H0 - deti maju lepsie hodnoty vitalnych funkcii bez bieleho sumu, teda m1.1<=m0.1 a zaroven m1.2<=m0.2 a zaroven m1.3<=m0.3. (3 rozne metriky)
H1 - deti maju lepsie hodnoty vitalnych funkcii s bielym sumom, teda m1.1>m0.1 a zaroven m1.2>m0.2 a zaroven m1.3>m0.3. (3 rozne metriky)
Nakoniec som to zatial vyriesil vypocitanim priemerov tych hodnot za akzdy den a vypocitanim paroveho t-testu pre kazdu metriku. Vcelku mi dava zmysel, ze by to malo byt takto v poriadku, ale budem rad, ak ma opravite, ak to tak nie je :)
Stránky: 1