Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 11. 2023 16:43

check_drummer
Reputace:   105 

Které cvičení víc ničí tělo

Ahoj,
možná je to otázka spíš z biologie, ale přeci jen:
Představme si, že běžím (nebo jen poskakuji na místě) - tím vyvolávám v těle nějaké nárazy, které to tělo obecně ničí (ale i trénují, ale to nechme stranou) a mám dvě možnosti - běžet se zátěží a nebo bez zátěže (předpokládejme, že v obou případech vyvíjím stejnou sílu). Pak sice ze zátěží dopadám s větší vahou - ale zase z měnší výšky (protože díky zátěži jsem se méně odrazil). Tak je tedy otázak jaký způsob pohybu ničí tělo víc.
Možná když se to vezme čistě fyzikálně, tak to vyjde nastejno...

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 21. 11. 2023 00:50

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Re: Které cvičení víc ničí tělo

Moje teorie je, že  všechnu tlačnou sílu nesou klouby, svaly lze  namáhat jen v tahu. A tlak  bude určitě vyšší když si vezmeš přídavnou zátěž. Ta dynamika to podle mě nemůže otočit. S tunovou zátěží nepřeběhneš most co unese jen půl tuny. To samé lze tvrdit o podrážkách a postupně o  všech kloubech co tu váhu nesou.

#3 21. 11. 2023 17:19

check_drummer

↑ MichalAld:
Dopad podle mě ničí klouby víc než odraz. Nebo možná srovnatelně.

#4 22. 11. 2023 08:30

MichalAld
Moderátor

To já nerozporuju, ale je těžké si představit, že by trvalé zatížení mělo žádný či dokonce pozitivní vliv.

#5 22. 11. 2023 17:07

check_drummer

↑ MichalAld:
No ale je to tak/nebo může to tak být. Cvičení je defacto ničení těla a následně tělo toto poničení samo opraví - a tím se adaptuje a stává se silnější....

#6 25. 11. 2023 13:34

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
Tohle samozřejmě fyzika už může analyzovat jen těžko. Ale pokud jde o to primární ničení, tak mi pořád přijde, že zátěž navíc musí způsobit ničení navíc.

#7 25. 11. 2023 20:08

check_drummer

↑ MichalAld:
To zřejmé není - jak jsme psal - odrazím se se stejnou silou do menší výšky a proto z měnší výšky, i když z větší zátěží dopadnu. Pokud bych ze stejné výšky dopadl z větší zátěží, tak si poničím tělo více.

#8 26. 11. 2023 11:33

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
Jenže tohle podle mě není pravda. I když budeš poskakovat, a i když budou mít svaly stejnou sílu, pořád bude ten kloub zatížený delší dobu. Není prostě možné, aby sis naložil na záda pytel, a zároveň na podlahu působil v průměru stejnou silou, ať už budeš poskakovat jak chceš.

#9 26. 11. 2023 14:26

check_drummer

MichalAld napsal(a):

↑ check_drummer:
Jenže tohle podle mě není pravda. I když budeš poskakovat, a i když budou mít svaly stejnou sílu, pořád bude ten kloub zatížený delší dobu. Není prostě možné, aby sis naložil na záda pytel, a zároveň na podlahu působil v průměru stejnou silou, ať už budeš poskakovat jak chceš.

Proč?

A druhá věc je, že nejde jen o průměrnou sílu, ale o maximální - když na mě bude chvíli působit obrovská síla, tak mě to zničí víc než když na mě delší dobu bude působit malá síla.

#10 26. 11. 2023 20:48

MichalAld
Moderátor

Jenže ty říkáš, že svaly budou působit pořád stejnou silou.

(k tomu proč? Protože by to porušovalo zákon zachování hybnosti).

#11 27. 11. 2023 15:35

osman
Pozice: v.v.
Reputace:   

Ahoj, řekl bych, že podvozek máme stavěný na BMI bez pytle cementu. Takže při velkém zatížení selže odpružení v nártu a pak to odnesou klouby. Menší váha se odpruži systémem kloubů šlach a svalů.

Hlavní je zápal, talent se dostaví!

#12 27. 11. 2023 17:59

check_drummer

↑ MichalAld:
Ano, ale ty jsi psal, že zatěž navíc způsobí větší ničení. Ale asi na tom něco bude, protože v limitním přáípadě, když stojíš a nic neděláš, na tebe ta zátěž bude víc působit a víc tě bude ničit...

#13 28. 11. 2023 08:13

MichalAld
Moderátor

On je problém už v té představě, že při hopsání bude stejná síla se zátěží i bez ní. To asi taky nebude úplně pravda, nebo jen při malé přídavné zátěži.

Zápatí