Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2023 15:03

check_drummer
Reputace:   106 

Vstup z cesty na běžecký pás

Ahoj,
představme si že jdu po cestě a v cestě je zabudováno něco jako běžecký pás (v případě potřeby popíšu co to je), který se pohybuje stejnou rychlostí jako je rychlost mé chůže (ale proti mě). Postřehnu to, když z cesty vejdu na ten pás? Zanedbejme odpor vzduchu a to, že jde o jiný povrch. A také samozřejmě to, že se kolem mě přestanou věci pohybovat, jak je míjím (např. si můžeme přestavit že je tma).

"Máte úhel beta." "No to nemám."

• (téma jako vyřešené označil(a) check_drummer)

#2 13. 12. 2023 18:49

check_drummer

Re: Vstup z cesty na běžecký pás

Doplním - ano poznám to, protože když vstoupím na pás, tak budu mít obě nohy na zemi a ta přední se začne pohybovat, kdežto ta zadní ne.

Ale co při běhu - tam mám na zemi vždy jen nejvýše jednu nohu - poznám to i zde?

#3 13. 12. 2023 21:00

Aleš13
Reputace:   

Ano. Takové pásy mívají na letištích a je to poznat, když na něj člověk vstoupí. Samozřejmě po nich běhám i v protisměru, nuda na gatu je bezbřehá, takže to mám vyzkoušené.

#4 14. 12. 2023 12:52 — Editoval check_drummer (14. 12. 2023 12:53)

check_drummer

↑ Aleš13:
A jak to poznáš? Samozřejmě je to jiný povrch, jiné pružení, ale jde mi teď o ideální pás - atejný povrch a všechno jako cesta. A navíc musíš mít svou rychlost přesně stejnou jako rychlost toho pásu - jinak to tedy poznáš, to je jasné....

Každopáadně i tak - chtělo by to nějaký fyzikální důkaz, protože já zas můžu tvrdit, že to nepoznám. :-)

#5 14. 12. 2023 19:20

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Neboj, poznáš to dost spolehlivě, protože zákon setrvačnosti se týká pohybu tvého těla vůči nějaké inerciální soustavě - stále stejné. Pokud se tedy vzhledem k zemi pohybuješ rychlostí třeba 10km/h, tvé tělo bude mít chuť v téhle rychlosti (vůči zemi) setrvávat i když vběhneš na ten pás. Hmotě tvého těla je pás ukradený, chce si setrvávat ve svém pohybu. Jak si s tím poradí tvoje nožky je otázka, ale jsem si jistý, že si toho všimneš - protože budeš muset běžet 2x rychleji.

#6 14. 12. 2023 20:38

check_drummer

↑ MichalAld:
To je pravda, začne ti to ujízdět pod nohama.

Zápatí