Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
představme si že jdu po cestě a v cestě je zabudováno něco jako běžecký pás (v případě potřeby popíšu co to je), který se pohybuje stejnou rychlostí jako je rychlost mé chůže (ale proti mě). Postřehnu to, když z cesty vejdu na ten pás? Zanedbejme odpor vzduchu a to, že jde o jiný povrch. A také samozřejmě to, že se kolem mě přestanou věci pohybovat, jak je míjím (např. si můžeme přestavit že je tma).
Doplním - ano poznám to, protože když vstoupím na pás, tak budu mít obě nohy na zemi a ta přední se začne pohybovat, kdežto ta zadní ne.
Ale co při běhu - tam mám na zemi vždy jen nejvýše jednu nohu - poznám to i zde?
↑ Aleš13:
A jak to poznáš? Samozřejmě je to jiný povrch, jiné pružení, ale jde mi teď o ideální pás - atejný povrch a všechno jako cesta. A navíc musíš mít svou rychlost přesně stejnou jako rychlost toho pásu - jinak to tedy poznáš, to je jasné....
Každopáadně i tak - chtělo by to nějaký fyzikální důkaz, protože já zas můžu tvrdit, že to nepoznám. :-)
Neboj, poznáš to dost spolehlivě, protože zákon setrvačnosti se týká pohybu tvého těla vůči nějaké inerciální soustavě - stále stejné. Pokud se tedy vzhledem k zemi pohybuješ rychlostí třeba 10km/h, tvé tělo bude mít chuť v téhle rychlosti (vůči zemi) setrvávat i když vběhneš na ten pás. Hmotě tvého těla je pás ukradený, chce si setrvávat ve svém pohybu. Jak si s tím poradí tvoje nožky je otázka, ale jsem si jistý, že si toho všimneš - protože budeš muset běžet 2x rychleji.
↑ MichalAld:
To je pravda, začne ti to ujízdět pod nohama.
Stránky: 1