Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2024 16:19

Patrik11
Zelenáč
Příspěvky: 10
Škola: VŠE FFÚ
Pozice: student
Reputace:   
 

Výpočty extrémů

Ahoj,

už delší dobu bojuju s rozeznáváním jednotlivých typů příkladů na extrémy dvou proměnných. Neexistuje nějaký způsob jak se mechanicky naučit postupy jak jednotlivé typy počítat?

Zadání zní vždy takto:
Pro lokální vázané extrémy: Nalezněte lokální vázané extrémy funkce dvou proměnných... při vazební podmínce...
Vázané extrémy: Nalezněte vázané extrémy funkce dvou proměnných... při vazební podmínce...
Lokální extrémy: Nalezněte lokální extrémy dvou proměnných...
Extrémy na kompaktní množině: Nalezněte extrémy funkce... v kruhu...

Udělal jsem si zápisky, jak se jednotlivé typy počítají, ale později jsem zjistil, že se postupy prolínají. Existuje tedy nějaký způsob, jak se propracovat k tomu, abych se na příklad podíval a viděl v něm jak ho spočítat nebo nějaké shrnutí ze kterého by se to dalo mechanicky naučit?

Děkuji

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Patrik11)

#2 26. 01. 2024 17:41

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4889
Reputace:   125 
 

Re: Výpočty extrémů

Stačí asi pochopit, čím se jednotlivé extrémy od sebe liší.

Extrém (volný extrém) je vrcholek nebo dolík nějaké funkce (ve tvém případě funkce 2 proměnných, ale může to být i více). Nutná podmínka, pro spojitou funkci je, že obě derivace (podle obou proměnných) musejí být rovny nule. Což je tak nějak logické, na vrcholku či v dolíku. Každopádně - jde o lokální extrém.

Když je těch lokálních extrémů více, tak z nich můžeme vybrat ten nejvyšší (nejnižší) a tomu říkáme globální extrém. Ale to už není z hlediska matematické analýzy nijak důležité. Globální extrém je jeden z těch lokálních, když má funkce jen jeden lokální extrém, tak je zároveň i globální, to je asi celkem jasné.

Předchozí platí, když není rozsah těch proměnných ničím ohraničený. Pokud ano, třeba nějakým obdélníkem typu 5 < x < 10 a 8 < y < 16, tak se může stát, že se nějaký extrém vyskytuje i na této hranici, ale přitom samotná funkce tam žádný extrém nemá. Ale na hranici dosahuje nejvyšší hodnoty, protože co je za hranicí už se nebere v úvahu. Extrémy na hranicích hledáme jako vázané extrémy (viz níže), tam kde je hranice spojitá čára, a tam kde není (kde má náš obdélník rohy) musíme ještě prověřit ty body nepojitosti zvlášť. Protože se může stát, že nejvyšší hodnotu bude mít funkce zrovna v tom rohu.

Vázaný extrém je asi nejsložitější na pochopení - jde o extrém, kdy máme sice funkci dvou proměnných, ale nehledáme maximum v celé rovině, ale jenom podél nějaké křivky - ta křivka právě zajišťuje tu "vazbu". Když si představíš třeba platickou mapu Vysočiny, a po ní vede dálnice D1, tak hledání vázaného extrému je hledání nejvyššího bodu na té D1, která vede přes Vysočinu. Zatímco volný extrém by bylo hledání nejvyššího bodu celé Vysočiny.

A i u vázaných extrémů platí, že body nespojitosti té vazební podmínky musíme prověřovat zvlášť.

U všech extrémů platí, že analyticky (přes ty derivace) najdeme jen lokální extrémy - tj. každý vrcholek či dolík, a pokud chceme globální extrémy, musíme to z nich vybrat.

Vázané extrémy se hledají tou metodou Lagrangeových multiplikátorů. Za mě jedna z moc hezkých věcí v diferenciálním počtu, protože relativně složitý problém (vázaný extrém) se dá najít takto v podstatě jednoduše.

Offline

 

#3 26. 01. 2024 20:43

misaH
Příspěvky: 13439
 

Re: Výpočty extrémů

Offline

 

#4 26. 01. 2024 21:08

Patrik11
Zelenáč
Příspěvky: 10
Škola: VŠE FFÚ
Pozice: student
Reputace:   
 

Re: Výpočty extrémů

↑ MichalAld:
Děkuji mnohokrát... a děkuji za to přirovnání skrze D1, velmi mi to pomohlo.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson