Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ FerdoMravec:
Ahoj. Napiš si co tedy ten vektor splňuje za vztahy. Pomůže, když všechyn vektory budeš uvažovat jako jednotkové.
↑ FerdoMravec:
Ta červená a zelená čára musí báýt tototžné, aby šlo o jeden a tentýž vektor. Jnak s osou x nesvírá v prostoru R3 úhel 60 stupňů jen jeden vektor, ale nekonečně mnoho vektorů.
A já psal aby sis napsal ty vztahy, které pro ten vektor a platí. Budou to nějaké rovnosti, ve kterých se vyskytují velikosti těch úhlů.
No a ja som myslel, že tie osy X a Y musia byť na seba kolmé. Čiže nemusia byť kolmé?
Ten vzťah myslis cos^2 60°+cos^2 120°+cos^2 x=1 ?
Mam problem si to vobec predstavit, ako by to vyzeralo keby som to mal nakreslit.
Ani si to představovat nemusíš. Nebo to zkus tak, že si vezmeš jednu přímku a budš heldat všechny, které s ní svírají úhel 60 stupňů.
Osy x a y kolmé jsou.
Vztah jsme myslel ten, kterým určíš úhel dvou přímek, nebo úhel dvou vektorů.
↑ FerdoMravec:
Odkaz
Ještě ti poradím, že záleží jen na výsledném směru, ne na jeho délce, tzn. můžeš si jednu souřadnici šikovně sám zvolit.
Vysledok mi vysiel 62° co je asi zle. Tuto ulohu sa mi nepodarilo vyriesit, no dakujem za rady.
↑ FerdoMravec:
No tak teda natvrdo: hledaný vektor má souřadnice (1, a, b), vektor osy x je (1, 0, 0), osy y (0, 1, 0). Dosaď do vzorce pro úhel vektorů, máš dvě rovnice o dvou neznámých.
Stránky: 1