Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny. Potřebovala bych malou radu od nějakého znalce :-) Přemýšlím tu nad tím, jak narýsovat pravidelný pětiboký hranol (a=3cm, v=8cm) a nemůžu se hnout z místa. Jde mi hlavně o podstavu, vůbec netuším, jak ji narýsovat správně, pomůžete mi prosím? Na internetu jsem bohužel nic užitečného nenašla.
Jinak v zadání je, že podstavy mají být v průčelné rovině - z toho také nejsem moc moudrá.
Předem mockrát děkuji za jakoukoliv pomoc :-)
↑ Jinx0086:
Zdravím, průčelní (jinak "frontální") to je taková rovina, kterou máš před sebou (rovina monitoru), v této rovině budou podstavy. Nakreslit podstavu - pravidelný pětiuhelník asi tak: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pen … struct.gif
Pokud to potřebuješ do deskriptivy, tak to já už nezakreslím, tak alespoň toto: pokud je pětiúhleník v průčelní rovině, tak do půdorysu se zobrazí jako přímka (zkus si pětiúhleník postavit kolmo stolu, uvidiš, jak se zobrazi jednotlivé vrcholy na jednu přímku), do nárysu jako pětiúhelník bez zkreslení (ale v jakém promítání potřebuješ, nevím). Zkus to podrobně popsat, co potřebuješ a do kterého předmětu.
Jéé, děkuji za odpověď. Tak to je vše jinak, než jsem si myslela. Mám to do normální matematiky (stereometrie), bohužel nám nikdo nevysvětlil, jak na to. Jinak v zadání ještě je, že hranol máme zobrazit ve volném rovnoběžném promítání - to jsem zapomněla.
Takže stačí narýsovat jen pětiúhelník, když je to vlastně zepředu? Jsem na tohle trochu levá, rýsování mi nikdy nešlo... :-)
Pokud jsem dobře zorientován, je to úloha z učebnice stereometrie. Úkolem je zobrazit hranol ve volném rovnoběžném promítání.
Já jsem si nejprve narýsoval podstavu (pětiúhelník ABCDE), tak jak je uvedeno výše. Pokud bude hrana AB rovnoběžná s průmětnou zobrazí se nezkreslená. Všechny přímky kolmé na průmětnu se zobrazí v 1/2velikosti pod úhlem 45°. Bude mě hlavně zajímat těžnice strany a a kolmice na přímku AB, které procházení body C a E. (pro ty to pravidlo mohu použít protože jsou kolmé na AB) Tak získám podstavu A'B'C'D'E' ve VRP. Tu pak pouze "Pzkopíruju"o 8 cm (výšku) "nahoru". Zobrazím viditelné a neviditelné hrany a mělo by to být.
↑ Jinx0086:
je to tak, jak povídáš:trocha teorie
A také, jak povídá kolega ↑ tadeas66:, jen mám pocit, že popisuje konstrukci, kde ABCDE je v půdorysu (hranol je postaven na pětiuhelnou podstavu), možna jsem jen neporozuměla.
Můj názor, že nákres bude vypadat asi tak: Pro odvažné - velmi ošklivý obrázek (samozřejmě ve slušnější úpravě).
Může být?
Stránky: 1