Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Body M, N, P jsou po řadě středy hran EF, FG, GH krychle ABCDEFGH. Délka hrany krychle a = 4cm. Určete vzdálenost bodu C od roviny ANP. Graficky si vim jak na to avšak početně to je jiný příběh. Nevychází mi tam nějaké šikovné trojúhelníky když se koukám do početniho řešení… Prosim pomohl by někdo?
↑ navic:
Pokud jsem si dobře nacrtnul a dobře vidím, tak pokud si označím bod S jako střed NP, tak výška v trojúhelníku ACS vedená z bodu C je hledanou vzdáleností. Všechny strany trojúhelníku ACS jsou dobře spocitatelne. Způsobů, jak určit výšku je více, třeba přes výpočet obsahů.
↑ navic:
Také by to šlo metodou analytické geometrie.
Určíme si směrové vektory roviny (např. AN, AP), bod A, převedeme to na obecný tvar rovnice roviny.
Pak použijeme vzorec pro vzdálenost bodu od roviny.
Nebo to můžeme určit přes výšku trojúhelníku (viz minulý příspěvek).
Obsah troj. se počítá jako strana * výška /2
nebo užitím Heronova vzorce. Nechť p=(a+b+c)/2 je poloviční obvod
P=odm(p*(p-a)*(p-b)*(p-c))
↑ Richard Tuček:
Podle mě je lepší použít Heronův vzorec ve tvaru [mathjax]P=\frac{1}{4}\sqrt{4a^{2}b^{2}-(a^{2}+b^{2}-c^{2})^{2}}[/mathjax]